Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O SOCIJALNOJ KARTI: Uvođenje socijalne karte smanjiće siromaštvo


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, da Vlada Republike Srbije svojim aktivnostima, vrednim radom i zalaganjem, omogućavanjem jednakih prava za sve, pružanjem pomoći onima kojima je potrebna, građanima ove zemlje obezbeđuje kvalitetnije uslove života.

Đorđević je naveo da je jedan od načina na koji će se najbolje omogućiti da pomoć države dobijaju oni kojima je zaista najpotrebnija i čime će se smanjiti siromaštvo u Srbiji, uvođenje socijalne karte.

Uvođenjem sistema "socijalna karta" svi podaci građana biće na jednom mestu, obezbediće se pravičnija raspodela pomoći kao i transparentnije i efikasnije ostvarenje svih prava koja građanima zakonski pripadaju. Cilj Vlade Srbije jeste da se iskoreni zloupotreba pomoći i da se građanima obezbede osnovni uslovi za dostojanstven život, rekao je Đorđević.

On je objasnio da se implementacija sistema socijalnih karata sastoji iz dva segmenta, izrade pravne regulative (zakon o socijalnoj karti i podzakonski propisi) i izrade informacionog sistema, odnosno registra socijalna karta.

Do sada je realizovana prva faza uspostavljanja registra "socijalna karta" kojom je izvršena nabavka softversko-hardverske infrastrukture potrebne za njegov rad, izrađeno je softversko rešenje (aplikacija) i izvršeno je objedinjavanje podataka iz internih podsistema ministarstva, tako da je sistem postao funkcionalan u jednom delu od sredine 2019. godine.

Za realizaciju druge faze izrade registra "socijalna karta", odnosno za punu primenu sistema, uslov je da se izvrši povezivanje softverskog rešenja sa više eksternih registara u Srbiji radi upotpunjavanja i ažuriranja objedinjenih podataka iz prve faze, za šta je potreban zakonski osnov, odnosno Zakon o socijalnoj karti.

Ministarstvo je izradilo Nacrt zakona o socijalnoj karti, a prethodno je sprovelo zakonom predviđenu proceduru i propis je doveden u nivo spremnosti za usvajanje.

Ministar je izrazio očekivanje da će na jesenjem zasedanju zakon o socijalnoj karti, na koji se čekalo 30 godina, biti predstavljen Skupštini Srbije.

Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva. Cilj obeležavanja je promovisanje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva i bede u svim zemljama, a naročito u zemljama u razvoju.

Izvor: Vebsajt Vlade, 17.10.2020.
Naslov: Redakcija