Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Mišljenje Kancelarije za javne nabavke u vezi primene člana 115. stava 2. Zakona


U poslednjih mesec dana su se sve češće javljali zainteresovani ponuđači sa pitanjem u vezi primene člana 115. Stava 2 Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 – dalje: ZJN). Naime, problem sa kojim su se oni susretali u svojim postupcima javnih nabavki jeste nemogućnost dokazivanja uslova za obavljanje profesionalne delatnosti preko člana grupe.

U praksi su se pojavila dva rešenja Republičke komisije na osnovu kojih nije moguće uspostaviti ujednačen stav kada je u pitanju dokazivanje da je privredni subjekt upisan u registar privrednih subjekata, sudski registar, profesionalni registar ili drugi odgovarajući registar ako se takav registar vodi u zemlji u kojoj privredni subjekt ima sedište.

Kako bi došli do konačnog stava po pitanju primene pomenutog člana zakona Udruženje “Ponuđači Srbije” obratilo se Kancelariji za javne nabavke sa molbom da donese svoje mišljenje u vezi primene člana 115. stava 2. ZJN

Kancelarija za javne nabavke je donela svoje mišljenje koje vam u celosti prenosimo:

Da li kriterijum za izbor privrednog subjekta, propisan članom 115. stav 2. Zakona o javnim nabavkama, koji se odnosi na dozvolu za obavljanje delatnosti, u slučaju zajedničke ponude, mora da ispuni nosilac posla ili bilo koji član grupe ponuđača ili svaki član grupe ponuđača?

Zakon o javnim nabavkama propisuje kriterijume za izbor privrednog subjekta, među kojima se nalaze i kriterijumi koji se odnose na ispunjenost uslova za obavljanje profesionalne delatnosti propisani članom 115. ZJN.

Stavom 2. navedenog člana propisano je da ako privredni subjekt mora da poseduje određeno ovlašćenje, odnosno dozvolu nadležnog organa za obavljanje delatnosti koja je predmet javne nabavke ili da bude član određene organizacije da bi mogao da obavlja predmetnu delatnost, naručilac može od njega da zahteva da dokaže posedovanje takve dozvole, ovlašćenja ili članstva.

Iz navedene odredbe proizilazi da naručilac ima mogućnost, ali ne i obavezu da od ponuđača traži da dokažu posedovanje dozvole nadležnog organa za obavljanje delatnosti.

Takođe, članom 118. stav 1. ZJN je propisano da privredni subjekt u ponudi, odnosno prijavi dostavlja izjavu o ispunjenosti kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta na standardnom obrascu, kojom potvrđuje da:

1)         ne postoje osnovi za isključenje;

2)         ispunjava zahtevane kriterijume za izbor privrednog subjekta;

3)         ispunjava kriterijume ili pravila određena za smanjenje broja sposobnih kandidata u skladu sa članom 64. ovog zakona, ako je primenljivo.

Stavom 2. istog člana, propisano je da ako ponudu, odnosno prijavu podnosi grupa privrednih subjekata, u ponudi, odnosno u prijavi se dostavlja zasebna izjava svakog člana grupe privrednih subjekata koja sadrži podatke iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana za relevantne kapacitete člana grupe.

Iz navedenog proizilazi, da se u ponudi, odnosno prijavi dostavlja posebna izjava svakog člana grupe, kojom član grupe, između ostalog, dokazuje i da ispunjava zahtevane kriterijume za izbor privrednog subjekta, među kojima je i kriterijum propisan članom 115. stav 2. ZJN.

Takođe, odredbama pojedinih zakona propisano je da određene poslove mogu da obavljaju samo privredni subjekti koji poseduju dozvole nadležnih organa.

Sledom navedenog, ukoliko je naručilac konkursnom dokumentacijom tražio od ponuđača da dokažu da poseduju dozvolu za obavljanje određenih poslova, isto je potrebno da dokažu svi privredni subjekti koji će biti angažovani na predmetnim poslovima, a što naručilac može da utvrdi na osnovu podataka iz obrasca ponude.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 14.07.2022.
Naslov: Redakcija