Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O SOCIJALNOJ KARTI: Uspostavljanjem integrisanog informacionog sistema između centara za socijalni rad i institucija, odnosno formiranjem specijalnih baza, omogućiće se efikasnije i pravednije ostvarivanja socijalne zaštite i automatska razmena podataka između centara


Prva javna rasprava o Nacrtu zakona o socijalnoj karti, kojim će se obezbediti jednake mogućnosti za život svim građanima i njihova veća uključenost u društvene tokove, održana je u maloj sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja aktivno se zalaže za ovaj cilj i posebnu pažnju posvećuje uspostavljanju osnovnih preduslova za postizanje što većeg stepena socijalne sigurnosti i što veći obuhvat pravima i uslugama, kako bi se osigurala što potpunija socijalna uključenost, posebno ranjivih društvenih grupa i pojedinaca.

Donošenjem zakona o socijalnoj karti uspostaviće se efektivnije i pravednije ostvarivanje socijalne zaštite kroz unapređenje procesa odlučivanja o pravima i uslugama u sistemu socijalne zaštite.

Uspostavljanjem integrisanog informacionog sistema između centara za socijalni rad i institucija, odnosno formiranjem specijalnih baza, u kojima će se nalaziti podaci o prihodima, imovini i drugi podaci bitni za utvrđivanje socijalno-ekonomskog statusa korisnika, kao i podaci o vrsti prava iz socijalne zaštite koje lice koristi ili je koristilo, omogućiće se efikasnije i pravednije ostvarivanja socijalne zaštite i automatska razmena podataka između centara.

Javnoj raspravi prisustvovali su državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić, pomoćnik ministra za brigu o porodici i socijalnu zaštitu Suzana Mišić i poseban savetnik ministra Predrag Simović.

Preostali okrugli stolovi, u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona, biće održani u:

Novom Sadu, 21. juna 2019. godine, Sala Skupštine grada Novog Sada. ul. Žarka Zrenjanina br. 2. od 10,00 do 14,00 časova;

Kragujevcu, 24. juna 2019. godine, Skupštinska sala grada Kragujevca, ul. Trg Slobode br. 3 od 10,00 do 14,00 časova;

Novom Pazaru, 28. juna 2019. godine, Svečana sala Kulturnog centra u Novom Pazaru, ul. Stefana Nemanje br. 2, od 10,00 do 14,00 časova;

Vranju, 5. jula 2019. godine, Skupštinska sala grada Vranja, ul. Kralja Milana br. 1, od 10,00 do 14,00 časova.

Izvor: Vebsajt Vlade, 18.06.2019.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija