Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UDŽBENICIMA: Predviđeno da od školske 2024/25 godine nacionalna čitanka bude obavezno nastavno sredstvo za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku


Ministarstvo prosvete pokrenulo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o udžbenicima, kojim je predviđeno da nacionalna čitanka bude obavezno nastavno sredstvo za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.

"Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine", navodi se u Nacrtu.

Nacionalna čitanka obuhvataće sadržaje programa predmeta Srpski jezik, Svet oko nas, Priroda i društvo, Istorija, Geografija, Likovna kultura i Muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Nacionalna čitanka bi bila u upotrebi od školske 2024/25 godine.

Javna rasprava traje do 27. aprila, a planirane su tribine:

  • u petak, 21. aprila 2023. godine, od 12.30 časova u Nišu, u prostorijama NTP Niš - Aleksandra Medvedeva 2a, Niš
  • u ponedeljak, 24. aprila 2023. godine, od 12.00 časova, u Beogradu, u Palati Srbija, sala Jugoslavija, Bulevar Mihajla Pupina 2, Novi Beograd.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, 12.04.2023.
Naslov: Redakcija