Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Predsednica Vlade protiv povlačenja Nacrta zakona


Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić izjavila je da neće podržati predlog da se Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja povuče jer poštuje demokratske procedure i institute, kao što je javna rasprava.

Ona je to rekla na pitanje da li će Vlada povući taj nacrt, kao što je to zatražilo 60 organizacija civilnog društva i medija.

"Ne mogu da verujem da u Srbiji napravite Nacrt zakona, krene javna rasprava, nekome se taj Nacrt ne sviđa na javnoj raspravi i onda se traži povlačenje tog zakona. Zato postoji javna rasprava, ako niste zadovoljni date komentare i čekate da vidite da li će neko da ih usvoji i onda reagujete, ukoliko se najveći broj komentara ne usvoji", rekla je premijerka.

Na pitanje zbog čega je Nacrt zakona napisan bez učešća Poverenika, pri čemu je navedeno da je u tome učestvovao, premijerka Ana Brnabić rekla je da ne zna da li je on pozvan u radnu grupu za izradu ovog Nacrta, ali da je prethodno odbio da učestvuje u izradi Zakona o zaštiti podataka ličnosti.

"Poverenik je tada Ministarstvu pravde dao gotov Nacrt zakona, kako bi ga ministarstvo dalo u proceduru usvajanja. Mi smo rekli to tako ne ide, postoji radna grupa, molimo vas sedite u radnu grupu i pomozite nam sa svojim znanjem i stručnošću. Poverenik je međutim odgovorio da oni ne žele da učestvuju u radnoj grupi Vlade kao nezavisna institucija. Ali su zato mogli da daju gotov Nacrt koji mi treba samo da usvojimo. Meni to nema smisla", rekla je premijerka.

Odgovarajući na tvrdnje predsednice Vlade Ane Brnabić, Poverenik Rodoljub Šabić rekao je za da su njene izjave "apsolutno nekorektne", kao i da u Akcionom planu vlade za poglavlje 23 stoji da Poverenik daje model za izradu zakona.

"Ta izjava je apsolutno nekorektna. Ovo nije prvi put da premijerka daje izjave koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću. U dva navrata Poverenik je poklanjao kompletne modele zakona podržane od stručne javnosti. Nisam ja stavljao u Akcioni plan Vlade za poglavlje 23 da će model Poverenika biti osnova za izradu zakona. Dakle, da objasnimo relacije. Poverenik je predlagač zakona. Ja sam to učinio posle višegodišnjih propusta Vlade. Dakle, ako govorimo o Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, podsećam vas da je Radna grupa Vlade trebalo svoj zadatak na pripremi zakona da okonča u maju 2013", kaže Šabić.

Poverenik je istakao i su premijerkine izjave o ažurnosti Upravne inspekcije "svetlosnim godinama daleko od realnosti".

"Primetio sam i da je govorila o nekakvoj ažurnosti Upravne inspekcije što je, kako bih rekao, svetlosnim godinama daleko od realnosti. Uostalom, to se vidi iz izveštaja Poverenika. Prošle godine počinjeno je bar nekoliko hiljada prekršaja, a Upravna inspekcija je procesuirala 11 prekršaja. Da bi slika bila kompletna izneću vam podatak da su samo građani i novinari u svojstvu oštećenog, što uopšte nije njihov posao već posao Inspekcije, pokrenuli otprilike 40 puta više postupaka i izdejstvovali kažnjavanje za prekršaje.

Pravo je premijerke da brani predloge ili nacrte vlade, ali sve to što je ona rekla nema praktično veze sa istinom", kaže Šabić.

U vezi sa izjavom predsednice Vlade da nije za povlačenje Nacrta zakona, kao i da je demokratski da se poštuje javna rasprava, Poverenik je rekao da je praksa pokazala da je javna rasprava samo "privid javne rasprave".

"Javna rasprava služi da bi čuli sve moguće argumente, ali isto tako javna rasprava služi da bi se nakon toga ono što je suvislo prihvatilo, a ne ignorisalo. Nažalost, u dosadašnjim javnim raspravama, uključujući i amandmane na Ustav i ono što je predstavljeno kao javna rasprava o Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, pa evo i sada - dakle, javna rasprava je služila da se stvori nekakav privid javne rasprave", kaže Šabić.

Izvor: Vebsajt Novi magazin i Insajder, 18.04.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija