Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Organizacije civilnog društva i medija traže da se ne usvoje zakonska rešenja kojima se građanima ugrožava pravo na pristup informacijama od javnog značaja


Organizacije civilnog društva i mediji pozivaju Vladu Republike Srbije da povuče rešenja iz Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kojima se smanjuje dostignuti nivo prava građana.

Upozoravaju da predložena rešenja ugrožavaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju novcem građana ili raspolažu značajnim javnim resursima i povećavaju pravo vlasti da izbegava pitanja o odgovornosti za upravljanje javnim institucijama.

Kao ključne probleme u Nacrtu zakona izdvajaju izuzimanje dela preduzeća koja raspolažu značajnom javnom imovinom od obaveze davanja informacija koje se odnose na njihov rad, kao i legalizovanje opstrukcije ostvarivanja prava na pristup informacijama uvođenjem mogućnosti da organi vlasti vode upravni spor protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Skreću pažnju i na to da je propuštena prilika da se predvidi efikasniji sistem izvršenja Poverenikovih odluka.

Organizacije izražavaju nameru da deluju jedinstveno u odbrani i promociji prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja kao osnovog sredstva za preispitivanje odgovornosti predstavnika vlasti prema građanima. Pozivaju sve zainteresovane građanke i građane da se pridruže u odbrani prava tako što će popuniti jednostavan onlajn formular sa komentarima na Nacrt zakona dostupan na: http://odbrani.pravona.info pre 19. aprila kada se završava javna rasprava.

Preuzmite:

Izvor: Vebsajt Beogradski centar za bezbednosnu politiku, 13.04.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija