Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Obaveza propisivanja roka izvršenja usluga


Prilikom propisivanja uslova u konkursnoj dokumentaciji naručioci vode računa da ista bude u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 i 92/2023 - dalje: ZJN), da se ispoštuju sva osnovna načela javnih nabavki kako bi sam postupak javne nabavke protekao u roku i sa što manjim troškovima. Kada govorimo o konkursnoj dokumentaciji, ona mora biti sačinjena na način koji će omogućiti pripremu i podnošenje ponude, odnosno prijave. Samo takvim postupanjem naručioca moguće je obezbediti što veću konkurenciju, transparentnost samog postupka, jednak položaj svih privrednih subjekata ali i način da se javna nabavka sprovede srazmerno predmetu i ciljevima koje treba postići.

Kada su u pitanju rokovi izvršenja, oni predstavljaju neizostavni element svake konkursne dokumentacije. Njihovim propisivanjem ponuđači su upoznati sa minimalno prihvatljivim rokom za pružanje usluge što između ostalog predstavlja presudni element na osnovu koga ponuđači odlučuju da li mogu da obave neki posao i da li treba da učestvuju u postupku javne nabavke.

Konkursna dokumentacija u kojoj naručilac nije propisao rok za izvršenje usluga onemogućava privredne subjekte da pripreme ponude, a pri tom svaki naručilac ne izostavi činjenicu prilikom sastavljanja modela ugovora, da će svako kašnjenje prilikom realizacije ugovora sankcionisati na način na koji je propisao što u krajnjem slučaju vuče za sobom i negativnu referencu za konkretnog izvršioca.

Na ovakvo postupanje naručioca ponuđači mogu da utiču postavljanjem pitanja i ukazivanjem na bitne nedostatke konkursne dokumentacije koje naručilac mora otkloniti u zakonskom roku kako bi se postupak sproveo u skladu sa ZJN i samim tim omogućila ekonomičnost postupka i što veća konkurencija. Nije opravdano objašnjenje naručioca da rok izvršenja usluga odredi prilikom zaključenja ugovora odnosno u toku realizacije, jer šta bi onda bio jedan od bitnih elemenata za podnošenje ponuda. Ovakvo postupanje je potvrdila i Republička komisija u svom rešenju 4-00-121/2024 od 22.02.2024. godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 12.03.2024.
Naslov: Redakcija