Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PRIVREDNIM KOMORAMA: U skladu sa Zakonom privrednici imaju veći uticaj na kreiranje ambijenta za poslovanje, ekonomsku politiku i regulatorni okvir kroz učešće u zakonodavnom postupku. Zakonom predviđeno da Privredna komora Srbije može obrazovati regionalne privredne komore i za područje više opština, čije teritorije pripadaju različitim upravnim okruzima


Transformacija Privredne komore Srbije (PKS), njeni potencijali i uloga bili su među glavnim temama Savetovanja u Skupštini AP Vojvodine. Ovim je završen serijal predavanja čiji je cilj bio da se poslanici vojvođanske Skupštine edukuju u pogledu procesa priključenja Evropskoj uniji.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da je od suštinskog značaja da u skladu sa svojim interesima privrednici budu deo stručnih timova PKS za praćenje pregovora kako bi bili informisani o promenama koje ih očekuju u poslovnom okruženju i kako bi mogli da zaštite privrednike Srbije.

On je precizirao da PKS ima 27 stručnih timova koji su uključeni u čak 29 pregovaračkih poglavlja.

Posebno je istakao prednosti novog Zakona o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015) prema kome privrednici imaju veći uticaj na kreiranje ambijenta za poslovanje, ekonomsku politiku i regulatorni okvir kroz učešće u zakonodavnom postupku.

Kaže da se na osnovu tog Zakona organizuju regionalni parlamenti privrednika kojim se spuštaju ovlašćenja i usluga na regionalni nivo u cilju približavanja privredi, smanjenja troškova i efikasnijeg poslovanja.

Pozdravljajući predstavnike Privredne komore Srbije i Fondacije Konrad Adenauer sa kojom pokrajinski parlament organizuje seriju savetovanja o značajnim temama za proces evropskih integracija, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je ova tema od životne važnosti za privredu, ekonomski razvoj i bolje snalaženje privrednika u tranzicionim procesima.

"Važno je podsetiti da je novim Zakonom predviđeno da Privredna komora Srbije može, vodeći računa o ukupnom razvoju, zajedničkim i međusobno usklađenim ciljevima i jedinstvenim interesima privrede, obrazovati regionalne privredne komore i za područje više opština, čije teritorije pripadaju različitim upravnim okruzima", rekao je Pastor.

On je dodao da je obrazovanje ovakvih regionalnih privrednih komora važno u cilju očuvanja i jačanja ekonomskih veza između opština koje su povezane prostorno, saobraćajno i privredno.

Izvor: Vebsajt B92, 17.03.2017.
Naslov: Redakcija