Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O MEMORIJALNOM CENTRU "STARO SAJMIŠTE": Predviđeno osnivanje istoimenog centra s ciljem sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora


Narodna skupštine Republike Srbije razmatra Predlog zakona o memorijalnom centru "Staro sajmište", kojim je u Beogradu predviđeno osnivanje istoimenog centra s ciljem sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora.

Predlogom zakona previđeno je da u sastavu Memorijalnog centra bude obrazovni Muzej "Jevrejski logor Zemun", odnosno Muzej "Privatni logor Zemun".

Predviđeno je i da će Memorijalni centar "Staro sajmište" obuhvatati prostor na levoj obali Save, odnosno područje nekadašnje Bežanijske bare, uključujući kulturno dobro "Staro sajmište" i njegove zaštićene okoline, kao i odgovarajući prostor Jevrejskog prolaznog logora Beograd "Topovske šupe".

U sastavu Memorijalnog centra obrazuju se sektori koji su nadležni za rad muzeja, arhive i biblioteke u njihovom sastavu.

Vlada Republike Srbije, koja je predlagač zakona, navela je u obrazloženju da taj pravni akt treba usvojiti radi trajnog pamćenja žrtava Holokausta, genocida, okupatorskog terora i ratnih zločina.

Osnivanje Memorijalnog centra će omogućiti da se ne zaborave istorijske činjenice o postojanju logora na teritoriji Beograda, na prostoru na kojem je u Drugom svetskom ratu bio nacistički koncentracioni logor smrti za Jevreje, Srbe i Rome, navodi se u Predlogu zakona.

Logor Sajmište, tokom Drugog svetskog rata nalazio se na levoj obali Save na mestu gde je 11. septembra 1937. godine otvoren Prvi beogradski sajam. Logor je, kako navode hroničari, bio aktivan od oktobra 1941. godine do jula 1944. godine.

Za vreme okupacije blizu 8.000 Jevreja i 32.000 Srba je ugušeno u dušegupkama, streljano u Jajincima ili umrlo u samom logoru.

Izvor: Vebsajt Blic, 17.02.2020.
Naslov: Redakcija