Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O TURIZMU: Turističke agencije koje su obrisane iz Registra turizma ne prestaju sa radom, jer i dalje mogu da podnesu zahtev za licence


Iako je APR izbrisao 215 turističkih agencija iz Registra turizma, to ne znači da one prestaju sa radom, već da jednostavno nisu ispoštovale proceduru u zadatom roku. Agencije i dalje mogu da podnesu zahtev za licence, ali ono što najviše zanima građane, ta procedura neće loše uticati na putnike, tvrdi direktor Jute Aleksandar Seničić.

Naime, Agencija za privredne registre je objavila da je izdala 262 licence turističkim agencijama koje su uskladile poslovanje sa novim pravilima, a da je 215 izbrisano iz Registra i da nemaju status organizatora putovanja sve dok ne dobiju nove licence.

Direktor Jute objašnjava da turističke agencije, koje su organizatori putovanja, moraju da poseduju licencu, a da je zbog Zakona o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019 - dalje: Zakon) i Pravilnika o uslovima i načinu rangiranja licence organizatora putovanja u različite kategorije, načinu promene kategorije licence, sadržini zahteva za izdavanje i obnavlјanje licence, kao i o uslovima i načinu izdavanja svečane forme licence ("Sl. glasnik RS", br. 81/2019), koji je stupio na snagu 1. januara, dat rok za usaglašavanje od mesec dana, koji neke od njih nisu ispoštovale.

"Pošto je taj rok bio do 31. januara, veliki broj agencija je uspeo sve da spremi, međutim, jedan deo njih je predao dokumentaciju koja ili nije bila potpuna ili je bila neusklađena sa novim pravilima. Kako je istekao rok, licence su automatski obrisane. U tom trenutku preseka 215 agencija nije dobilo rešenje o novoj licenci, međutim najveći deo njih neće ostati bez njih jer su u postupku dobijanja", objašnjava Seničić.

Kako dodaje, Zakon o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 i 95/2018 - autentično tumačenje) daje rok od 30 dana od momenta predaje dokumentacije da se izvrši dopuna, pa su te agencije zapravo sada u proceduri.

"One trenutno nemaju licencu i do momenta dobijanja nove ne bi smele da prodaju turističke aranžmane. To je da tako kažemo, jedini problem. Njima osiguranje važi i pokriva ceo period prodaje, bez obzira na to što nisu dobili licencu", kaže Seničić.

Sada, kako kaže, nije lako prikupiti svu neophodnu dokumentaciju, jer recimo više nemamo jednu licencu već četiri različite, prema veličini agencije.

Direktor Jute objašnjava da putnicima neće biti naneta nikakva šteta zbog trenutnih dešavanja.

"Putnici neće imati nikakvu sankciju jer čak i da se aranžman ne realizuje, postoji polisa osiguranja koja to može da pokrije. Međutim, veliki broj tih agencija će narednih dana dopuniti svoju dokumentaciju i dobiće nove licence sa nekim odloženim periodom u odnosu na ove koje su već dobile", tvrdi Seničić.

Svakako, od tih 215 neke su odustale od licence, što nije ništa neobično jer kalkulišu šta im se isplati.

"Mi očekujemo da od ukupnog broja agencija koje su radile prošle godine, da možda oko 10 odsto ne produži licencu, odnosno ne ostane organizator već postane recimo posrednik u prodaji, kojima nije potrebna licenca. Ne očekujemo veliko pomeranje", kaže Seničić.

Iz Agencije za privredne registre su potvrdili da je 140 agencija u procesu dobijanja novih licenci i da će taj postupak biti okončan u narednom periodu.

"Većina turističkih agencija organizatora putovanja, koji su imali stare licence, najverovatnije će ih dobiti i sada, odnosno ispuniće uslove koje propisuje novi Zakon i pravilnici", kažu u APR-u.

Nove licence, razvrstane u propisanu kategoriju prema novom Zakonu, važiće tri godine od datuma donošenja rešenja o izdavanju licence.

Izvor: Vebsajt Blic, Tanja Kovačević, 07.02.2020.
Naslov: Redakcija