Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Ministarstvo građevinarstva namerava da od Inženjerske komore trajno preuzme izdavanje licenci


Inženjerska komora mogla bi zauvek da ostane bez prava da izdaje licence. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je pripremilo Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji, o kojima će se poslanici izjašnjavati možda već u aprilu. Jedna od novina je i ideja kako treba da funkcioniše komora inženjera, kako da se uredi i čime da se bavi.

Izmenama zakona Ministarstvo građevinarstva namerava da trajno Komori oduzme izdavanje licenci, što joj je inače osnovni posao. U Komori tvrde da su licence uspešno izdavali godinama, sve do trenutka kada su nastupili problemi u njenom funkcionisanju. Smatraju da treba rešiti problem u funkcionisanju, a ne oduzimati im nadležnosti.

- Predloženim zakonskim rešenjem, organizacija Inženjerske komore Srbije u potpunosti prelazi u ingerenciju resornog ministarstva, što se može s razlogom nazvati podržavljenjem Komore - smatra Latinka Obradović iz Inženjerske komore. - Tvrdnja predstavnika Ministarstva da pravni status Komore nije rešen nije osnovana, jer je status naše komore isti kao u Nemačkoj, Italiji i još nekim evropskim državama. Nacrt zakona je u suprotnosti sa direktivama Evropske unije koje se odnose na ovu oblast. Strukovna udruženja moraju biti potpuno nezavisna čak i bez ikakvog prisustva državnih predstavnika, odnosno njihovog članstva u organima strukovnih organizacija. Na ovaj način, jasno se pokazuje namera podržavljenja i kontrole ove strukovne institucije.

Ministarstvo svoju nameru obrazlaže dinamikom izdavanja licenci. Kažu da problem u funkcionisanju Komore postoji duže od godinu dana.

- Ministarstvo je prvi put preuzelo obavljanje poverenih poslova od aprila do avgusta 2017. godine i u tom periodu je izdalo 988 ličnih licenci - kažu u Ministarstvu građevinarstva. - U periodu nakon isteka navedenog roka, postupanje Inženjerske komore Srbije po zahtevima za izdavanje licenci i dalje nije bilo dovoljno ažurno i efikasno, o čemu svedoči i činjenica da od avgusta do decembra 2017. godine nisu izdavane lične licence. Imajući u vidu sve navedeno, Ministarstvo je bilo prinuđeno da ponovo pokrene postupak oduzimanja poverenih poslova i nastavi sa izdavanjem ličnih licenci, kako bi se u najkraćem mogućem roku otklonili nedostaci u radu Inženjerske komore Srbije na ovom polju. Posebno treba napomenuti da se Ministarstvo uključilo u korekciju rada Inženjerske komore Srbije samo u delu koji se odnosi na otklanjanje napravljenog zastoja u izdavanju licenci i to s ciljem otklanjanja prepreka u zapošljavanju i radu inženjera koji su stekli to zakonsko pravo da mogu posedovati ličnu licencu, a čiji rad i zapošljavanje zavise upravo od posedovanja odgovarajuće licence. Uzimajući sve u obzir, preuzimanje poverenih poslova ne bi ni nastupilo da nisu postojale nepravilnosti i zastoj u radu Inženjerske komore na ovom polju.

Inženjerska komora veruje da treba otkloniti problem u funkcionisanju ove institucije. Ministarstvo odgovara da je to pokušalo da učini predlaganjem statuta. - Ministarstvo je dalo Skupštini Inženjerske komore na raspravu i usvajanje predlog novog statuta Inženjerske komore Srbije - kažu u Ministarstvu građevinarstva. - Odredbe predloga statuta osmišljene su tako da spreče i onemoguće sve vrste opstrukcije rada Inženjerske komore Srbije od strane njenih organa, no statut do danas nije usvojen.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 17.02.2018.
Naslov: Redakcija