Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SET IZMENJENIH PORESKIH PROPISA: Lica koja započinju obavljanje sopstvene delatnosti dobiće dodatni podsticaj, jer će biti oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u godini osnivanja preduzeća i u narednoj godini. Ta novina odnosi se na zaradu osnivača preduzetničke radnje i zarade do devet novozaposlenih osoba, koje takođe moraju da budu tek svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije NSZ


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je, 14. decembra 2017. godine, set poreskih zakona koji će omogućiti bolje poslovno okruženje, manje namete za privredu i bolje uslove za veće zapošljavanje, saopštila je Vlada Republike Srbije.

Na taj način Vlada Republike Srbije nastaviće da radi na stvaranju dinamične i konkurentne privrede daljim jačanjem i razvojem sektora malih i srednjih preduzeća.

Uvođenje podsticaja za početnike u poslovanju ključna je novina i jedna od najvažnijih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Ona se odnosi na osobe koje su u prethodnih godinu dana završile srednju školu, fakultet, ili su, kao nezaposleni, duže od šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Usvajanjem izmena Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje oni koji započinju sa obavljanjem sopstvene delatnosti dobiće dodatni podsticaj, jer će biti oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u godini osnivanja preduzeća i u narednoj godini.

Prema rešenju koje je izradila radna grupa Ministarstva finansija, Poreske uprave i NALED-a, ta novina odnosi se na zaradu osnivača preduzetničke radnje i zarade do devet novozaposlenih osoba, koje takođe moraju da budu tek svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije NSZ.

Primena mere počinje u oktobru 2018. godine i važiće za preduzetnike u režimu isplate lične zarade.

Analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju, koju je realizovao NALED, pokazuje da uštede koje će po ovom osnovu ostvariti preduzetnici idu i do 250.000 dinara godišnje po osobi kod isplate minimalne zarade.

U nastavku borbe za smanjenje nezaposlenosti olakšice za zapošljavanje novih radnika ostaće na snazi do kraja 2019. godine i to tako što će preduzetnici imati pravo na povraćaj plaćenog poreza i doprinosa od 65 do 75 odsto.

Usvojen je i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017), što će omogućiti veću finansijsku disciplinu, transparentnost i uspešnije planiranje i upravljanje likvidnim sredstvima, kako kod privrednih subjekata, tako i u javnom sektoru.

Zarad daljeg rasterećenja poslovanja izmenama Zakona o porezu na dohodak precizirano je da neoporezivi deo zarade radnika umesto dosadašnjih 11.790 dinara od 1. januara 2018. godine bude povećan za više od 3.000 dinara, na 15.000 dinara.

Najveći efekat te izmene odraziće se na oko 350.000 radnika u Srbiji koji primaju minimalnu zaradu.

Ta poreska olakšica uvešće progresivnost u oporezivanju i rasteretiti privredu za oko 11,6 milijardi dinara.

Na taj način Vlada Republike Srbije stvara prostor za novo zapošljavanje u privatnom sektoru, sa namerom da bude pravi motor razvoja srpske privrede.

Izvor: Vebsajt Vlade, 15.12.2017.
Naslov: Redakcija