Zastava Bosne i Hercegovine

DIGITALNI KOVID SERTIFIKAT KOMPATABILAN SA EU: Digitalni zeleni sertifikat dostupan na portalu eUprava, a od sledeće nedelje i na šalterima Pošte


Građani Srbije od 17. novembra na portalu eUprave mogu da preuzmu digitalne zelene sertifikate koji su kompatibilni sa pravilima Evropske unije, rekao je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović.

Jovanović je rekao da je odluka Evropske komisije o priznavanju kovid potvrda iz Srbije stupila na snagu.

Evropska agencija za lekove ima svoje preporuke, države članice EU na različite načine donose odluke i od zemlje do zemlje zavisi koje se vakcine priznaju. U svakom slučaju, svi podaci o svim vakcinama koje se primaju u Srbiji biće i u novom EU sertifikatu, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, novi sertifikati se razlikuju od onih koji su do sada izdavani, imaju poseban izgled i QR kod, a za svaku vakcinu i test izdaje se posebna potvrda.

On je objasnio da će građani Srbije sa novim sertifikatom moći da uđu u sve zatvorene prostore u zemljama EU za koje je potrebna ova potvrda, ali i u 22 zemlje van Unije, koje su pristupile tom sistemu.

Direktor Kancelarije je istakao da građani Srbije i dalje mogu da koriste domaće potvrde, a da će novi sertifikat biti potreban onima koji putuju u države članice EU.

Jovanović je najavio uvođenje mobilne aplikacije preko koje će građani moći da očitaju svoje evropske zelene sertifikate i da ih čuvaju u toj aplikaciji, a od sledeće nedelje na šalterima Pošte će moći da podignu ovaj sertifikat.

On je, govoreći o vakcinaciji, naglasio da je uvođenjem kovid propusnica znatno povećan broj davanja prvih doza vakcina, za približno 70 odsto, dodavši da je trenutno vakcinisano 56,7 odsto punoletnih građana Srbije.

U pojedinim lokalnim samoupravama ima pomaka u vakcinaciji, preneo je on, navodeći podatak da je u Preševu vakcinisano 76 odsto punoletnih građana, u Priboju 67 odsto, Malom Zvorniku 64 odsto, Kladovu 63 odsto i Beogradu 61 odsto.

Prema njegovim rečima, na žalost, ima gradova i opština u kojima je vakcinisano manje od 33 odsto stanovnika, a to su Tutin, Lajkovac, Mionica, Novi Pazar, Ub i Ljig.

Izvor: Vebsajt Vlada, 16.11.2021.
Naslov: Redakcija