Zastava Bosne i Hercegovine

EU PRIZNALA DIGITALNE KOVID SERTIFIKATE IZ SRBIJE: Ovim potvrdama putnici mogu dokazati da su potpuno vakcinisani, da imaju negativan PCR test ili potvrdu da su u proteklih 180 dana preležali kovid, odnosno da imaju dovoljno antitela


Evropska komisija usvojila je odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji.

Evropska komisija usvojila je, naime, četiri odluke kojima se potvrđuje da su kovid sertifikati koje izdaju Gruzija, Moldavija, Novi Zeland i Srbija ekvivalentni kovid sertifikatima EU, navodi se u odluci.

Kao rezultat ove odluke, četiri zemlje biće povezane sa EU sistemom i njihovi kovid sertifikati će biti prihvatani pod istim uslovima kao i EU kovid sertifikati.

Istovremeno, ove četiri zemlje složile su se da prihvate EU kovid sertifikate za ulazak državljana EU na njihovu teritoriju, saopšteno je posle sastanka.

Komesar EU za pravosuđe Didije Rejnders izjavio je da je zadovoljan činjenicom da se povećava broj zemalja koje se pridružuju sistemu EU.

“Sa ovim odlukama, ukupno 49 zemalja i teritorija na pet kontinenata povezano je u okviru EU sistema digitalnih sertifikata”, rekao je Rejnders.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji najavio je još uoči sastanka šefova diplomatija zemalja EU da ima dobre vesti koje se tiču kovid sertifikata.

“To znači da će putovanja biti mnogo lakša za građane ovih zemalja, ali takođe znači i da će državljani evropskih zemalja biti u mogućnosti da putuju”, rekao je Varhelji.

Posle Albanije i Severne Makedonije, Srbija će biti treća zemlja Zapadnog Balkana čije će kovid potvrde biti priznate i na teritoriji EU.

Ovim potvrdama putnici mogu dokazati da su potpuno vakcinisani, da imaju negativan PCR test ili potvrdu da su u proteklih 180 dana preležali kovid, odnosno da imaju dovoljno antitela.

Do sada svega 18 država izvan EU ima standardizovane COVID-19 potvrde.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 15.11.2021.
Naslov: Redakcija