Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA: Predviđeno uvođenje registra "Ne zovi", koji će sprečiti trgovce da putem telefona promovišu i prodaju robu i usluge građanima koji to ne žele


Novi Zakon o zaštiti potrošača koji bi do kraja godine trebalo da uđe u skupštinsku proceduru predviđa uvođenje registra "Ne zovi", koji će sprečiti nasrtljive trgovce da putem telefona promovišu i prodaju robu i usluge građanima koji to ne žele. Propisan je i način za brzo, efikasno i ekonomično zadovoljenje pravde za nezadovoljne kupce. Oni će imati mogućnost da u besplatnom vansudskom postupku reše spor sa prodavcem koji ima obavezu da u tome učestvuje.

Ovo su neke od najvažnijih novina predviđene Nacrtom zakona o zaštiti potrošača koji je predstavljen na javnoj raspravi u Privrednoj komori Srbije.

Svi kupci su imali iskustvo sa trgovcima koji ih uporno zovu i ostavljaju poruke promovišući svoje proizvode i usluge i nije bilo načina da to prekinu. Kada se usvoji novi zakon imaće tu mogućnost.

- Potrošači koji ne žele da primaju pozive i poruke od trgovca upisivaće svoje telefonske brojeve u registar "Ne zovi" - objašnjava viši savetnik u Ministarstvu trgovine Tamara Samardžić. - Prodavcima je zabranjeno da putem telefona kontaktiraju sa kupcima, a ukoliko to ipak učine prekršajno će odgovarati. Trgovci će morati pre upućivanja poziva ili slanja poruke potrošaču da provere da li se njegov telefonski broj nalazi u registru. Ovu listu će voditi RATEL, a upis i ispis iz registra obavljaće operatori elektronskih komunikacija.

Značajne su i novine u reklamacionom postupku. Prodavac će biti dužan da primi izjavljenu reklamaciju kupca i da napiše obrazloženje ukoliko je ne prihvati.

Ubuduće neće biti iznenađenja za potrošače visinom računa za popravku nekog kućnog aparata. Trgovac će imati obavezu da napravi proračun sa specifikacijom i pribavi pisanu saglasnost kupca za pružanje usluga čija je vrednost veća od 5.000 dinara.

Najveće izmene u zakonu pretrpelo je vansudsko rešavanje potrošačkih sporova. Rad tela za vođenje ovog postupka finansiraće se iz budžeta i besplatan je za obe strane. Trgovci imaju obavezu da učestvuju, a ukoliko to ne učine, propisan je prekršajni nalog. Predviđeno je da se sporovima bave licencirani pravnici sa dvogodišnjim iskustvom u građanskom pravu.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. Talijan, 16.11.2019.
Naslov: Redakcija