Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UDŽBENICIMA: Predviđeno uvođenje nacionalne čitanke, koja će imati status obaveznog nastavnog sredstva za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku


Od školske 2024/2025. godine, u kompletu udžbenika za osnovce i srednjoškolce u Srbiji trebalo bi da se nađe i nacionalna čitanka. Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, koji je na javnoj raspravi do 27. aprila, umesto najavljivanih nacionalnih udžbenika za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju, država će izdavati nacionalnu čitanku.

Pre "ulaska" u učionice, nacionalna čitanka mora biti odobrena od poslanika Narodne skupštine Republike Srbije. U knjizi će biti sadržaji iz programa predmeta srpski, odnosno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja. Nacionalna čitanka neće imati status udžbenika, već obaveznog nastavnog sredstva za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.

- Nacionalna čitanka se koristi u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine - piše u Nacrtu zakona.

Planirano je da, u zavisnosti od razreda, budu urađene četiri vrste čitanki - za prva dva razreda osnovne škole, treći i četvrti, zatim za sve razrede drugog ciklusa osnovnog obrazovanja (od petog do osmog), kao i za sve razrede srednje škole. Za pripremu i nabavku nacionalnih čitanki za sve učenike osnovnih i srednjih škola, novac će biti obezbeđen u republičkom budžetu.

- Sama potreba da se objavi jedan takav udžbenik pokazuje da u nastavnim planovima i programima nema sadržaja koji se odnose na nacionalnu istoriju i nacionalni identitet - smatra dr Olivera Krupež, profesor književnosti i srpskog jezika u OŠ "Milica Pavlović" u Čačku. - To je i najbolji pokazatelj kvaliteta nastavnih programa i potrebe da se oni nadograđuju. Godinama ukazujem da u nastavi književnosti nedostaju sadržaji vezani za Prvi i Drugi svetski rat, kao što su "Vreme smrti" ili "Dan šesti". Nadam se da će deca početi da uče o stradanjima Srba, kao što uče o stradanjima Jevreja.

I drugi profesori sa kojima smo pričali smatraju da bi deca trebalo više da uče o nacionalnoj istoriji, geografiji, književnosti, kulturi. Oni smatraju da nadležni moraju definisati da li će se gradivo iz nacionalne čitanke izučavati na izdvojenim časovima ili u okviru lekcija iz određenih predmeta. Takođe, ističu da je nejasno kako će se knjiga vraćati, ako za više razrede osnovne i za srednju školu postoji jedan udžbenik za sve četiri godine.

Nacrtom zakona je predviđeno da će učenici vraćati čitanke. Iako nastavnicima, bar zasad, nije jasno kako će se knjiga vraćati, ako za više razrede osnovne i za srednju školu postoji jedan udžbenik za sve četiri godine, prosvetari očekuju, a to je predviđeno i Nacrtom zakona, da sistem vraćanja čitanke definiše Vlada.

Nacrtom je predviđeno da će učenici vraćati čitanke, a Vlada će definisati način. Za stručnu ocenu kvaliteta nacionalne čitanke biće zadužena komisija, koju iz reda zaposlenih obrazuje Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Članovi neće imati pravo na naknadu. Ukoliko u Zavodu nisu zaposlena lica sa odgovarajućim obrazovanjem, angažovaće se druga stručna lica za odgovarajuću oblast. Kao i sve ostale udžbenike, i nacionalne čitanke na kraju odobrava ministar. Predviđeno je da javni izdavač u roku od 15 dana od stupanja na snagu novih zakonskih rešenja, raspiše javni poziv za izbor autorskih timova.

Nacionalne čitanke izdavaće javni izdavač, koji raspisuje javni poziv za izbor članova autorskih timova za pripremu rukopisa, koji treba da budu "lica sa integritetom i autoritetom u oblasti za koju su izabrani". - Recenzentsku komisiju za nacionalnu čitanku čine najmanje pet članova, pri čemu dva člana obavezno moraju da budu nastavnici visokoškolske ustanove ili naučni savetnici odgovarajućeg instituta, a tri člana obavezno moraju da budu iz redova nastavnika koji neposredno učestvuju u izvođenju nastave - predviđeno je Nacrtom zakona.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Borisavljević, 11.04.2023.
Naslov: Redakcija