Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O LOBIRANJU: Cilj zakona je veća transparentnost promene propisa javne uprave, te jačanje integriteta funkcionera


Nacrt zakona o lobiranju predstavlja jedan od mehanizama u borbi protiv korupcije koji treba da smanji sivu zonu raznih uticaja, izjavio je na otvaranju okruglog stola o Nacrtu zakona državni sekretar Ministarstva pravde, Radomir Ilić.

Ilić je naglasio da je zakon o lobiranju još jedan od preventivnih antikorupcijskih zakona, sa ciljem da poveća transparentnost promene propisa javne uprave, doprinese vidljivosti različitih procesa, inicijativa za promenu, primenu zakona i drugih akata u našoj zemlji, kao i da ojača integritet funkcionera.

Prema njegovim rečima, nije moguće u potpunosti prekinuti različita neformalna obraćanja funkcionerima, ali je na ovaj način moguće napraviti preventivni mehanizam.

On je posebno naglasio da primena takvog zakonskog rešenja ne zavisi samo od njegovog kvaliteta, niti od opštih uslova potrebnih za njegovo sprovođenje, već treba da postoji apsolutna volja za njegovom primenom.

Državni sekretar je dodao da je jedan od ciljeva ovog zakona smanjivanje sive zone u bilo kom društvenom aspektu.

Okruglom stolu, koji je organizovalo Ministarstvo pravde, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za evropske integracije, Društva lobista Srbije, Privredne komore Srbije, Američke privredne komore, Saveta stranih investitora, Transparentnosti Srbija, Pištaljke, Stalne konferencije gradova i opština.

Izvor: Vebsajt Vlade, 17.04.2018.
Naslov: Redakcija