Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

(NE)ZAKONITOST NAKNADE ZA OBRADU KREDITA: Banke neće odustati od naplate ove naknade, poručuju iz Udruženja banaka Srbije


Potpuno je opravdano što banke naplaćuju trošak obrade kredita i od toga neće odustati, poručio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

- U poslovnoj politici banaka ništa se neće menjati, jer pravo naplate troška obrade kredita proističe uz ugovora koje banke potpisuju sa klijentima, a ti ugovori se zasnivaju na Zakonu o bankama ("Sl. glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015), Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 i 139/2014), stavu Narodne banke Srbije, koja je i regulator i supervizor - rekao je Dugalić.

Napominjući da NBS do sada nije kaznila nijednu banku zato što je naplaćivala trošak obrade kredita, on je istakao da i direktiva EU apsolutno potvrđuje pravo naplate tog troška.

Kada je reč o neujednačenim sudskim presudama, Dugalić navodi da je zanimljivo to što se u svim presudama koje su donete u korist banke sud poziva na ugovor, zakone, na praksu EU, dok se u onim drugim sud poziva na član 1065 Zakona o obligacionim odnosima("Sl. list SFRJ", br. 29/78, 39/85, 45/89 - odluka USJ i 57/89, "Sl. list SRJ", br. 31/93 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja), koji, kako kaže, upravo upućuje na ugovor i ne bavi se kreditima banaka.

- Pozivanje na taj zakon je bespredmetno, tu se ne pominje hipoteka, ne pominje se osiguranje kredita, ne pominje se izveštaj Kreditnog biroa - rekao je Dugalić, zapitavši da li to znači da sve što nije u tom članu ne može ni da se primeni.

Banke će, prema njegovim rečima, nastaviti da se ponašaju u skladu sa zakonima i dosadašnjom praksom.

- Ne postoji nijedan zakon koji obavezuje banku da objašnjava strukturu troškova obrade kredita, ali ima obavezu da klijentu objasni šta plaća, i samo to što piše u ugovoru banka može da naplati - naveo je predsednik UBS.

Povodom nedavne izjave predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragomira Milojevića da bi nižestepeni sudovi trebalo da poštuju odluku ovog suda da naknada za obradu kredita ne bi trebalo da bude element ugovora o kreditu, rekao je da se nigde na sajtu VKS ne navodi da je sud zauzeo taj stav.

- Umesto toga u javnosti se pojavilo nešto što je ili razgovor ili intervju predsednika VKS o ovoj pravnoj stvari, a mi nismo razumeli da li je to razgovor sa građaninom Dragomirom Milojevićem ili je stav predsednika tog suda koji govori o pravnoj stvari koja je u toku. To je onda vrlo delikatno - dodao je Dugalić.

UBS je, kako kaže, preko pres klipinga došao do toga da ova odluka VKS nije pravno obavezujuća i ne predstavlja stav tog suda.

- Pustili smo ovo kao stav. Sudije su slobodne u svom uverenju u svakom konkretnom predmetu, a ugovori mogu da se razlikuju- reči su predsednika suda, koje je citirao Dugalić, postavivši pitanje da li je sada jasna pozicija suda.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 16.03.2018.
Naslov: Redakcija