Zastava Bosne i Hercegovine

TOKOM APRILA 2018. GODINE STARTUJE PROJEKAT "E-SUD" U UPRAVNOM SUDU: Očekuje se da će ovaj projekat biti proširen i na privredne sudove


Za mesec dana bi u Upravnom sudu trebalo da počne realizacija projekta "E-sud", koji će omogućiti potpunu elektronsku razmenu podataka, što znači da stranke više neće morati da dolaze u sud i podnose podneske, već će se sve obavljati elektronskim putem, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović na predstavljanju Godišnjeg izveštaja o radu sudova za 2017. godinu, koji je u Palati Srbija organizovao Vrhovni kasacioni sud.

Ona je izrazila uverenje da će ovaj pilot projekat sa Upravnog suda biti proširen i na privredne sudove.

Ministarka Kuburović je dodala da će Ministarstvo pravde tokom 2018. godine raditi i na unapređenju statistike izveštavanja pojedinačnog rada sudija, a ti podaci će, uz podatke iz centralne statistike rada svakog suda, biti dostupni ministarstvu "na jedan klik", što će sudove rasteretiti obaveze da šalju izveštaje i tabele. Takođe, ona je naglasila da ministarstvo, VSS i VKS gotovo na dnevnom nivou mogu da prate rezultate sudova o broju primljenih i rešenih predmeta, odnosno savladavanju priliva predmeta, kao i da će ti podaci uskoro biti dostupni na Portalu sudova i na sajtovima tih institucija.

Ministarka Kuburović je pozvala sudove da u većoj meri koriste mogućnosti Pravosudno-informacionog sistema, koji sudovima omogućava elektronski pristup različitim podacima iz registara drugih državnih organa, a što znatno ubrzava sudske postupke.

Kuburović je podsetila da je Ministarstvo pravde u prethodnom periodu dosta radilo na unapređenju pravosudne infrastrukture, da su izgrađene nove zgrade sudova u Požarevcu i Užicu i rekonstruisano više zgrada pravosudnih organa, među kojima je najveći projekat rekonstrukcija Palate pravde u Beogradu.

Ona je navela da će najveći sledeći projekat, kada su nove zgrade u pitanju, biti izgradnja kragujevačke Palate pravde.

Kuburović je podsetila da je Ministarstvo raspisalo konkurs za prijem novih pripravnika, kao i da je Nacionalna služba za zapošljavanje omogućila da blizu 500 volontera dobija naknadu za rad koja im je bila uskraćena poslednjih nekoliko godina.

Kuburović je rekla i da će Ministarstvo formirati Radnu grupu za izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje i 113/2017 - autentično tumačenje), imajući u vidu da su primedbe koje su stizale pokazale da postoje određene nejasnoće u primeni tog zakona.

 "Verujem da zajedničkim radom Ministarstva pravde, VSS i VKS možemo da ostvarimo dobre rezultate, a to je da imamo efikasno pravosuđe u Srbiji", poručila je Kuburović.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 16.03.2018.
Naslov: Redakcija