Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O KLIMATSKIM PROMENAMA: Usvajanje i primena zakona važni zbog dostizanja standarda Evropske unije u oblasti životne sredine, ali i zbog borbe sa klimatskim promenama, kojima će Srbija biti izložena u narednim godinama, pogotovo poplavama i sušama


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručio je sa prve javne rasprave o Nacrtu zakona o klimatskim promenama da je donošenje tog zakona veoma bitno kako za zaštitu životne sredine, tako za društvo u celini.

"Taj zakon će da tretira pitanje emisije gasova staklene bašte, i na taj način uzroke klimatskih promena, što znači da će svaki segment društva, a naročito privreda, morati da povede računa i da ograniči emisiju štetnih gasova", ukazao je Trivan.

On navodi da će privreda morati puno da investira u promenu sopstvenih tehnologija, što će, prema Trivanovoj oceni, za srpsku privredu biti višestruku korisno, a najveći benefit implementacije novog zakona bilo bi nabavljanje nove tehnologije sa kojom bi domaća privreda bila konkurentna na svetskom tržištu.

"Od velike važnosti nam je da taj zakon poboljša život naših građana, zbog toga sve i radimo. Prilagođavanje svetskim standardima je sasvim u redu, ali meni je cilj da našim građanima omogućimo bolji kvalitet života, zdraviji vazduh i zdravije okruženje", ukazao je ministar zaštite životne sredine.

Trivan je naveo da je od svih metoda, sredstava i alata koje će se koristiti i koji su opšte poznati u svetu, a tiču se klimatskih promena, najmanje u svetu se koristi pošumljavanje, a ono je najjednostavnije, najjeftinije i nejefikasnije sredstvo za ublažavanje klimatskih promena.

"Pozivamo sve građane da se uključe u naše aktivnosti, kao i sve naučne institute, univerzitete, organizacije civilnog društva i medije da nam se priključe u ovom procesu zaštite životne sredine, od javne rasprave do usvajanja Zakona o klimatskim promenama. To nije nikakva bajka, jer ako ne budemo svi učestvovali u tome, nećemo mi tako lako državu naterati da uradi ono što treba da uradi", zaključio je Trivan.

Sa javne rasprave je poručeno da su donošenje i primena novog zakona važni kako zbog dostizanja standarda Evropske unije u oblasti životne sredine, tako i zbog borbe sa klimatskim promenama, kojima će Srbija biti i te kako izložena u narednim godinama, pogotovo poplavama i sušama.

Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine poručili su i da će se donošenje zakona odnositi na bolje zdravlje stanovništva, manje zagađenu industriju, kao i duži životni vek građana.

Javna rasprava o Nacrtu zakona organizovaće se i u :

  • Kragujevcu, u maloj sali Gradske uprave, 27. marta 2018. godine,
  • Nišu, u prostorijama Gradske kuće, 30. marta 2018. godine,
  • Beogradu, u sali 2 Privredne komore Srbije (Resavska 13-15), 3. aprila 2018. godine,
  • Pirotu, u prostorijama Opštinske uprave, 4. aprila 2018. godine,
  • Prijepolju, u prostorijama Opštinske uprave, 16. aprila 2018. godine.
Izvor: Vebsajt Blic, 16.03.2018.
Naslov: Redakcija