Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RADNI TEKST IZMENA USTAVA RS: Opravdane kritike će ući u Nacrt ustavnih amandmana


Među komentarima na Radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe koji su pristigli u Ministarstvo pravde tokom drugog kruga javne rasprave ima dobro obrazloženih kritika koje bi mogle da budu implementirane u tekst Nacrta amandmana, kaže ministarka pravde Nela Kuburović.

- Postoje opravdane kritike za pojedine odredbe koje nisu dovoljno precizne i jasne. Kada smo pisali, znali smo na šta se odredbe odnose, ali javnosti je to nerazumljivo. Svakako prihvatamo takve kritike i pojedine odredbe će biti precizirane - navela je Kuburovićeva.

Te kritike se, kako je navela, pre svega odnose na odredbe o na razrešenje sudija, kao i da mora da se precizira da li može da bude razrešen sudija ako je osuđen na kaznu.

- Ministarstvo pravde prihvata sve dobronamerne kritike i stoji na raspolaganju - rekla je Kuburovićeva, i ponovila da struka nije jedina koja se pita prilikom izmene Ustava.

Ustav je, kako je istakla, najviši pravni akt i svako treba da kaže ono što misli, a na kraju će Narodna skupština i građani reći da li je nešto dobro ili ne.

Odbacujući ocenu da je ne interesuje mišljenje struke, Kuburovićeva je napomenula da je imala priliku usmeno da čuje predstavnike struke i da vidi sva prispela mišljenja.

- Pojedina udruženja sudija i tužilaca su tražila povlačenje amandmana, ali ne svi. Imate mišljenje i prekršajnih sudova i mišljenje Republičkog javnog tužioca koji su dostavili konkretna mišljenja bez zahteva da se povuče radni tekst - naglasila je ministarka.

Upitana zašto Državno veće tužilaca (DVT) ponovo razmatra radni tekst amandmana, ona je navela da je Republički javni tužilac ponovo sazvao sednicu za razmatranje jer na prethodnoj sednici nisu učestvovali svi članovi tog veća.

- Ministarstvo pravde se svakako neće vraćati na početak i razmotriće sva prispela mišljenja. Nakon toga ćemo izaći sa konačnim Nacrtom ustavnih amandmana koji će biti poslat Venecijanskoj komisiji (VK) na mišljenje - rekla je Kuburovićeva.

Upitan za stav Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o predloženim ustavnim amandmanima, predsednik tog suda Dragomir Milojević je rekao da je stav VKS da treba povući radni tekst.

- Dali smo svoje primedbe, predloge i sugestije, ali mi nismo ti koji odlučujemo kakav će tekst ići u Venecijansku komisiju. Mi smo rekli šta smo imali i nadamo se da će neke od sugestija biti usvojene, da će tekst koji bude išao u VK biti redigovan u odnosu na ovaj koji je bio na raspravi - naveo je Milojević.

On očekuje da će i kada se Nacrt ustavnih amandmana vrati iz VK opet biti otvorena javna rasprava.

- Čak i ako Nacrt dobije pozitivno mišljenje VK, a ona nikad nije dala pozitivno mišljenje "anblok", biće sigurno određenih primedbi koje će opet kroz javnu raspravu morati da se popravljaju da bi se došlo do konačnog teksta koji će ići pred skupštinu - rekao je predsednik VKS.

On je ponovio svoj stav da "ovakav predlog ustavnih amandmana predstavlja korak unazad u vezi sa garancijama za nezavisnost sudstva. To se pre svega, kako je naveo, tiče sastava Visokog saveta sudstva (VSS), "zlatnog glasa" predsednika VSS koji ne može da bude sudija, kao i "ekskluzivnog prava ministra pravde da pokreće disciplinski postupak protiv sudija".

- Moje mišljenje je da ništa ne fali ni ovom sastavu VSS - rekao je Milojević.

Izvor: Vebsajt Blic, 16.03.2018.
Naslov: Redakcija