Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O OBUSTAVI OBAVEZE SLUŽENJA VOJNOG ROKA: Radna grupa Ministarstva odbrane razmatra mogućnost revidiranja Odluke, kroz ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka


Ministarstvo odbrane objavilo je opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju građana Srbije koji u ovoj godini pune 18 godina.

Ministarstvo navodi da ovu zakonsku obavezu treba da ispune i oni koji iz određenih razloga nisu uvedeni u vojnu evidenciju, tako što će se javiti centrima Ministarstva odbrane u svojim gradovima. Poslednjih meseci učestali su pozivi na vojnu evidenciju, iako je služenje obaveznog vojnog roka ukinuto.

Od 2011. godine od kad je služenje vojske dobrovoljno i od kad ga služe i žene godišnje vojnu obuku prođe između 1.200 i 2.400 mladića i devojaka. Dok je služenje vojnog roka bilo obavezno i do 20.000 mladića godišnje je prolazilo vojnu obuku.

Kako su se geopolitičke prilike u svetu jako zakomplikovale uz migrantsku krizu, ali i sve veću netrpeljivost i tenzije na Zapadnom Balkanu, sve su jači glasovi da se vrati obaveza služenja vojnog roka.

U Ministarstvu ističu da oni sa Vojskom Srbije neprekidno prate razvoj situacije i stanje bezbednosti u regionu i svetu. Kažu da se razmatra mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, o čemu odluku donosi Narodna skupština Republike Srbije na predlog Ministarstva.

- U Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije formirana je radna grupa koja se bavi revizijom strategijskih dokumenata, a jedno od pitanja koje se razmatra je i moguće vraćanje obaveze služenja vojnog roka - kaže kapetan korvete Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije je u potpunosti spremna da ispuni sve tri misije koje joj je država poverila, da zaštiti teritoriju i da garantuju mir i bezbednost građanima Republike Srbije.

Međutim, iako je u većini država vojska profesionalna, ima primera gde se vraća ova obaveza. Među njima su Šveđani, dok Nemci razmišljaju o tome. Obavezno služenje vojnog roka postoji u Grčkoj i Turskoj koje su članice NATO.

Iz vida ne treba izgubiti i finansijski aspekt eventualnog ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka. Prema procenama, ta odluka bi državu koštala oko 70 miliona evra.

Dok ne dođe do eventualnog revidiranja Odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka ("Sl. glasnik RS", br. 95/2010) koju je Narodna skupština donela 15. decembra 2010. godine, a kojom je obustavljena obaveza služenja vojnog roka, svi momci i devojke koji žele da služe vojni rok sa oružjem, to mogu uraditi po principu dobrovoljnosti.

Za one koji to žele, posle evidentiranja koje raspisalo Ministarstvo, omogućeno je dobrovoljno služenje vojnog roka ili profesionalni angažman u Vojsci Srbije.

Izvor: Vebsajt Kurir, 16.01.2017.
Naslov: Redakcija