Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PSIHOAKTIVNIM KONTROLISANIM SUPSTANCAMA: UDRUżENJA ZA LEGALIZACIJU KANABISA U MEDICINSKE SVRHE NEZADOVOLJNA SU ODLUKOM STRUčNJAKA DA ODOBRE TRI LEKA NA BAZI KANABISA, MEđU KOJIMA SE NE NALAZI ULJE KANABISA


Iako je u Srbiji odobrena primena tri preparata na bazi marihuane, udruženja koja su pokrenula inicijativu da se kod nas odobri primena kanabisa u medicinske svrhe nezadovoljna su odlukom stručnjaka. Najveća zamerka je što nije legalizovana upotreba ulja kanabisa koje oboleli najčešće koriste, a nabavljaju ga "na crno".

Iz udruženja "Lekalizuj" i "Irka" upozoravaju da će se primena kanabinoida u Srbiji svesti na slovenački "scenario", gde, i posle legalizacije preparata na bazi marihuane, 80 odsto onih kojima su potrebni sami nabavljaju ove lekove.

- Problem je što je trebalo da se legalizuju prirodni preparati, jer je dokazano da ekstrakti iz cvetova marihuane pomažu kod određenih stanja i bolesti - kaže Miloš Simić, iz udruženja "Irka". - Sintetski preparati koji su kod nas legalizovani pomoći će vrlo malom broju ljudi ili uopšte neće pomoći. To se desilo i u Sloveniji. Oboleli na crno kupuju ulje kanabisa, a sintetske preparate koje su odobrili uglavnom kupuju američki marinci kada se iskrcaju u Kopru i koriste ga umesto kanabisa.

I Antonije Kovačević, predsednik udruženja "Lekalizuj", kaže da je razočaran odlukom stručne komisije Ministarstva zdravlja.

- Rešenjem da se odobri upotreba tri sintetska preparata praktično se izašlo u susret farmaceutskim kompanijama - kaže Kovačević. - Ovo svakako nije rešenje problema. Pacijenti će i dalje kupovati po enormnim cenama neproverene preparate, bez mogućnosti da budu pod nadzorom lekara dok ih koriste. I kod nas će se ubrzo ispostaviti da sintetski preparati imaju više kontraindikacija nego pozitivnih dejstava, i, kao i u Sloveniji, nakon šest meseci ili godinu dana od legalizacije retko ko će da koristi te sintetičke lekove.

Stav stručne komisije za primenu kanabisa u medicinske svrhe je da oni definitivno imaju svoje mesto u terapiji i da ih obavezno treba obezbediti, na recept, pacijentima kojima su neophodni. Izbor je, međutim, pao na tri sintetska preparata, a u Komisiji kažu da su se pri donošenju odluke rukovodili preporukama Američke agencije za hranu i lekove (FDA).

Istraživanja potvrđuju da je primena prirodnih i sintetskih preparata kanabisa najprimerenija kod obolelih od multiple skleroze za ublažavanje simptoma bolesti, a "sativeks" koji je kod nas odobren za tu namenu se primenjuje u Velikoj Britaniji - kažu u Komisiji. - Isti preparat ima mesto u terapiji malignih oboljenja: kod pacijenata u terminalnoj fazi, kod kojih ublažava mučnine i povraćanje usled hemioterapije kada konvencionalni lekovi ne daju efekat.

Upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, u većem ili manjem obimu, dozvolile su Nemačka, Francuska, Češka, Slovačka, Austrija, Švajcarska, Italija, Belgija, Holandija, Danska, Švedska, Finska, Velika Britanija, Slovenija, Španija, Portugalija... Praksa se, ipak, razlikuje od zemlje do zemlje, a u nekim državama je, iako je upotreba kanabisa za lečenje dozvoljena, izuzetno teško doći na spisak korisnika.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Laćarak, B. Radivojević, 17.01.2016.
Naslov: Redakcija