Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Podneta inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o klasifikaciji delatnosti


Udruženi sindikati Srbije "Sloga" podneli su inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti propisa kojim je u Srbiju uveden "rad na lizing" mimo zakona i Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006).

"Trenutno u Srbiji preko 70.000 radnika radi u statusu iznajmljene "robe" koja nema nikakav ugovor sa poslodavcem kod koga radi, niti ima bilo koji oblik zaštite radničkih prava kakav se garantuje Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014)", navodi se u saopštenju Sloge.

Kako navode, Republika Srbija krši Konvenciju 181. Međunarodne organizacije rada koju je ratifikovala 2013. godine i sopstveni Ustav koji garantuje da "svako ima pravo na poštovanje dostojanstva svoje ličnosti na radu, bezbedne i zdrave uslove rada, potrebnu zaštitu na radu, ograničeno radno vreme, dnevni i nedeljni odmor, plaćeni godišnji odmor, pravičnu naknadu za rad i na pravnu zaštitu za slučaj prestanka radnog odnosa.

Takođe, Zakon o radu ne poznaje kategorije "privremenog zaposlenja, jedinica za privremeno zapošljavanje ili klijenta-poslodavca" niti predviđa mogućnost "iznajmljivanja radne snage".

- Vlada Republike Srbije je na "mala vrata" uvela privremeno zapošljavanje kroz Uredbu o klasifikaciji delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 54/2010) gde je bez zakonskog osnova predvidela postojanje "Delatnosti agencija za privremeno zapošljavanje". Ono što bi bilo ispravno da se desi u ovom slučaju je da je prvo regulisan rad agencija za privremeno zapošljavanje u skladu sa Ustavom, međunarodnim obavezama i Zakonu o radu a ne da se krene naopako, od samog kraja - Uredbe o klasifikaciji delatnosti – kažu u USS "Sloga"

Izvor: Vebsajt Danas, 17.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija