Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BUDŽETSKOM SISTEMU: Zapošljavanje u javnom sektoru ograničeno na još tri godine


Država će produžiti kontrolu zapošljavanja u javnom sektoru na dodatne tri godine, predviđeno je Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, koji je stigao u parlament. Drugim rečima, umesto da ovo ograničenje bude ukinuto poslednjeg dana ove godine, kako je stajalo u trenutno važećem zakonu, ono se produžava do 31. decembra 2026. Razlog je novac, tačnije nešto veća potrošnja u ovoj godini. Kako je navedeno u obrazloženju Predloga zakona, s obzirom na ograničen fiskalni prostor u narednom periodu, zarade će se povećavati umereno i kontrolisano, vodeći računa o njihovom učešću u bruto domaćem proizvodu (BDP). Zakonom o budžetskom sistemu predviđen je maksimalni limit rashoda za zaposlene sektora države od 10 odsto BDP-a i indeksiranje plata biće takvo da se ne pređe ova granica.

Rashodi za zaposlene u 2022. iznosili su 9,8 odsto BDP-a, dok su rashodi za zaposlene u 2023. premašili plan za oko 0,1 procenat BDP-a. Najveći deo ovog povećanja odnosi se na veću masu zarada u zdravstvu (povećanje broja zaposlenih i radnih časova), sudstvu, kao i isplaćenu pomoć zaposlenima u prosveti.

Kako bi se sprečila odstupanja od posebnog fiskalnog pravila koje ograničava učešće rashoda za plate, odnosno zarade u BDP-u, ocenjeno je opravdanim da se produži mera kontrolisanog zapošljavanja u javnom sektoru, koja je u prethodnim godinama dala izuzetne rezultate u kontroli obima ove vrste rashoda. Korisnicima javnih sredstava dozvoljeno je da bez posebnih dozvola i saglasnosti u tekućoj kalendarskoj godini prime u radni odnos na neodređeno vreme i radni odnos na određeno vreme u svojstvu pripravnika do 70 odsto ukupnog broja osoba kojima je prestao radni odnos na neodređeno vreme po bilo kom osnovu u prethodnoj kalendarskoj godini (umanjen za broj novozaposlenih na neodređeno vreme i određeno vreme u svojstvu pripravnika u toj kalendarskoj godini), dok o prijemu novozaposlenih na neodređeno vreme i određeno vreme u svojstvu pripravnika iznad tog procenta odlučuje vlada.

Navedeno je da okosnicu održive fiskalne politike u srednjem roku čini novi set fiskalnih pravila koja predstavljaju dovoljnu garanciju za stabilizaciju i održivu putanju deficita i duga. Fiskalna pravila kojom se najznačajnije kategorije javnih rashoda (plate i penzije) drže pod kontrolom, na snazi su već od 2023. godine. Puna primena opštih fiskalnih pravila koja ograničavaju deficit sektora države, u odnosu na dostignuti nivo duga, predviđena je za 2025. Do tada, usklađenost sa potrebnim smanjenjem deficita i duga obezbeđena je Fiskalnom strategijom Vlade Republike Srbije i podržana aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Počev od 1. januara 2021. ukupan broj zaposlenih na određeno vreme (izuzev u svojstvu pripravnika), osoba angažovanih po ugovoru o delu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, preko omladinske i studentske zadruge, kao i posredstvom agencije za privremeno zapošljavanje i osoba angažovanih po drugim osnovama, kod korisnika javnih sredstava, ne može biti veći od 10 odsto ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme, osim izuzetno, uz saglasnost vlade.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Jovana Rabrenović, 12.10.2023.
Naslov: Redakcija