Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O INTEROPERABILNOSTI ŽELEZNIČKOG SISTEMA: Preciziraju se uslovi za postizanje interoperabilnosti u okviru železničkog sistema unutar Evropske unije


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture utvrdilo je Nacrt zakona o interoperabilnosti železničkog sistema. U Nacrtu se preciziraju uslovi za postizanje interoperabilnosti u okviru železničkog sistema unutar Evropske unije, kao i tehničke harmonizacije kako bi se uspostavio "što efikasniji železnički saobraćaj".

Na ovaj način ostvario bi se cilj o uspostavljanju Jedinstvene evropske železničke oblasti, navodi Ministarstvo.

Zakonom se uređuju uslovi koje treba da ispuni železnički sistem u Srbiji u cilju postizanja njegove interoperabilnosti putem definisanja optimalnog nivoa tehničke usklađenosti, olakšanja, poboljšanja i razvoja usluga železničkog prevoza.

Ti uslovi se odnose na projektovanje, izgradnju, puštanje u rad, unapređenje, obnovu, eksploataciju i održavanje delova železničkog sistema, kao i na stručne kvalifikacije, zdravstvene i bezbednosne uslove koji se primenjuju na osoblje koje učestvuje u eksploataciji i održavanju železničkog sistema.

Kako se navodi u obrazloženju, Nacrtom zakona se otklanjaju i nedostaci teksta Zakona koji su tehničke prirode.

Izvor: Vebsajt Nove ekonomije, 13.10.2021.
Naslov: Redakcija