Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DUVANU: Predlaže se zabrana prodaje elektronskih cigareta maloletnicima


Kako zvanično ne spadaju u duvanske proizvode, u Srbiji vejpove, pafove i nikotinske vrećice bez većih poteškoća mogu da pazare i maloletnici. To je potvrdilo i prošlogodišnje istraživanje udruženja “Roditelj”, kada je više od 83 odsto ispitane dece kazalo da su im elektronske cigarete lako dostupne, odnosno da do njih dolaze u lokalnim marketima i kioscima, a da ih prodavci ne pitaju za godine.

Kako su ovi proizvodi sve popularniji među maloletnicima, Ministarstvo finansija stavilo je na javnu raspravu Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o duvanu, kojim bi se uredila njihova proizvodnja i prodaja. Javna rasprava o Nacrtu zakona trajaće do 28. septembra, a njegovo usvajanje očekuje se do kraja godine.

S obzorom na to da se tržište duvana i duvanskih proizvoda kontinuirano menja, idući u smeru razvoja novih i alternativnih proizvoda koji u svom sastavu ne sadrže duvan ali sadrže nikotin ili arome bez nikotina, Ministarstvo finansija uvidelo je potrebu da se ovi proizvodi precizno definišu, kao i da se reguliše poslovanje ‒ navodi se u obrazloženju Nacrta zakona.

Ukoliko ovaj nacrt bude usvojen prodaja elektronskih cigareta za jednokratnu upotrebu, tečnost za njihovo punjenje, kao i nikotinske vrećice maloletnicima će biti izričito zabranjeni.

Dok Srbija čini tek prvi korak u zaštiti zdravlja maloletnika od štetnih posledica koje ostavljaju elektronske cigarete, Francuska će ih uskoro potpuno zabraniti. Naime, kako je nedavno navela tamošnja premijerka Elizabet Born, ove cigarete stvaraju navike među mladima koje mogu da dovedu do zavisnosti od duvana. Ovaj potez deo je nacionalnog programa borbe protiv duvana, uzroka koji godišnje odnese živote 75.000 Francuza. A pre dve godine predsednik Emanuel Makron najavio je planove za suzbijanje njegove konzumacije i obećao da će obezbediti više prostora za nepušače. Kako je tada naveo, cilj je da do 2030. godine svi dvadesetogodišnjaci budu nepušači.

A nepušači u Srbiji više prostora dobiće 2024. godina. Tada bi, prema najavi ministarke zdravlja Danice Grujičić, u Srbiji trebalo da stupi na snagu potpuna zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorijama. Iako je ova tema podigla prašinu u delu javnosti, istraživanje koje su sproveli NALED i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pokazalo je da 75 odsto građana podržava ovu zabranu.

Da su ovi koraci neophodni pokazuju i upozorenja lekara – pušenje je direktno povezano sa nastankom raka pluća od kojeg u našoj zemlji svakodnevno umire 13 osoba. Ova statistika Srbiju stavlja među vodeće zemlje u Evropi, a ono što dodatno zabrinjava jeste da broj onih koji konzumiraju duvan u našoj zemlji raste. Prema podacima “Batuta”, svaka treća osoba puši, dok je svaki deseti učenik aktivan pušač. Isto istraživanje pokazalo je i da deca danas počinju da puše već u osnovnoj školi, u uzrastu između 11 i 15 godina.

A kako sve počinje? Sa elektronskim cigaretama koje su im zanimljive zbog različitih ukusa i aroma.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Višnja Aranđelović, 12.09.2023.
Naslov: Redakcija