Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Rok za predaju zahteva, za utvrđivanje činjenica o statusu dece, sudu produžen do 3. novembra 2020. godine


Roditelji koji sumnjaju da su im bebe po rođenju nestale iz porodilišta imaju novi rok, do 3. novembra, da podnesu sudu predlog za utvrđivanje činjenica o statusu svoje dece. Ovo je potvrđeno u višim sudovima u Beogradu i Nišu.

- Prvobitni rok od 11. septembra je produžen u skladu sa Uredbom o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja proglašenog 15.3.2020. godine ("Sl. glasnik RS", br. 38/2020) - objašnjavaju u beogradskom Višem sudu.

Prethodno je, u petak, Zaštitnik građana tražio da se roditeljima da još mesec i po da se obrate pravosuđu, jer to nisu mogli tokom vanrednog stanja zbog epidemije korone. On se pozvao upravo na pomenutu uredbu Vlade, kojom je propisano da rokovi za pokretanje vanparničnog postupka, po kojima se vode i ovi o "nestalim bebama", prestaju da teku za vreme vanrednog stanja. Uredba je prestala da važi 6. maja, pa su tada nastavljeni i rokovi.

U međuvremenu, kako je potvrđeno u Vrhovnom kasacionom sudu, postupak po Zakonuo utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 18/2020 - dalje: Zakon), do 1. juna pokrenulo je 37 roditelja. U Beogradskoj grupi roditelja nestalih beba dodaju da je njihovo udruženje, 11. septembra, Višem sudu u glavnom gradu dostavilo dodatnih 70 predmeta. To znači da ih je do sada podneto najmanje 107.

- U petak smo predali 70 obrađenih predmeta Višem sudu u Beogradu, a spremamo još njih tridesetak, koje su nam u međuvremenu roditelji dostavili. Nadamo se da će ih sudovi prihvatiti - kaže Goran Filipović iz ove grupe.

U međuvremenu, za 18. septembar zakazana je u Nišu obuka sudija kako da postupaju po novom Zakonu.

Udruženje "Za istinu i pravdu o bebama" pozvalo je svoje članove da se ne obraćaju sudu, već isključivo Vladinoj komisiji za nestale bebe. Kako kažu, ne veruju sudstvu i ne žele odštetu od države, već istinu šta se desilo sa njihovom decom.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 16.09.2020.
Naslov: Redakcija