Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Zaštitnik građana traži produženje roka rok za pokretanje postupaka za utvrđivanje činjenica o "nestalim bebama"


Zaštitnik građana ukazao je da zakonski rok za pokretanje sudskih postupaka za utvrđivanje činjenica o "nestalim bebama", koji je istekao 11.9.2020. godine, treba da bude produžen za više od mesec i po dana koliko je trajalo vanredno stanje uvedeno zbog epidemije korona virusa jer su u tom periodu Uredbom Vlade Republike Srbije prestali da teku svi rokovi u sudskim postupcima.

S tim u skladu, Zaštitnik građana poziva sudove da uzmu u obzir Uredbu o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja proglašenog 15.3.2020. godine ("Sl. glasnik RS", br. 38/2020 - dalje: Uredba), koja je stupila na snagu 20.03.2020. godine. Članom 1 te uredbe je propisano da rokovi za pokretanje vanparničnog postupka (po kojima se vode i postupci za utvrđivanje činjenica o "nestalim bebama") prestaju da teku za vreme vanrednog stanja.

Uredba Vlade Republike Srbije prestala je da važi danom ukidanja vanrednog stanja 06.05.2020. godine, kada su rokovi nastavili da teku.

"Problem 'nestalih beba', koji već dugi niz godina nije rešen i koji predstavlja jedan težak žig za naše društvo, mora dobiti svoj epilog i to po slovu zakona. Zato ćemo se truditi da u okviru zakonom propisanih uslova slučajevi 'nestalih beba' budu okončani i da roditelji konačno u sudskom postupku dobiju istinu koju čekaju više decenija", izjavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zaštitnik građana koristi i koristiće svoje zakonsko pravo da u ime roditelja i svih drugih lica ovlašćenih da učestvuju u rešavanju ovih slučajeva podnosi predloge za utvrđivanje činjenica o statusu novorođenog deteta za koje se sumnja da je nestalo iz porodilišta u Srbiji, naveo je Pašalić i dodao da je do danas podneo više takvih predloga sudu.

Zaštitnik građana ističe da bi rok za pokretanje postupka koji je propisan Zakonom o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 18/2020 - dalje: Zakon), koji je stupio na snagu 11.03.2020. godine, trebalo produžiti za još 47 dana tokom kojih nisu tekli rokovi za pokretanje ovih postupaka zbog vanrednog stanja.

Zakon u članu 17 propisuje rok za pokretanje postupaka pred sudom u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu, pa je slovom zakona poslednji dan roka 11.09.2020.godine. Kako rokovi za pokretanje ovih postupaka nisu tekli od 20.03.2020. do 06.05.2020. godine Zaštitnik građana smatra da rok za pokretanje postupaka za utvrđivanje činjenica o "nestalim bebama" treba produžiti.

Članom 15 Zakona je propisano da predlog za utvrđivanje činjenica o statusu novorođenog deteta za koje se sumnja da je nestalo iz porodilišta u Republici Srbiji, u ime roditelja i drugih ovlašćenih lica može da podnese Zaštitnik građana.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 11.09.2020.
Naslov: Redakcija