Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PSIHOAKTIVNIM KONTROLISANIM SUPSTANCAMA: Unapređivanje sistema za rano upozoravanje o novim psihoaktivnim supstancama, kroz uspostavljanje grupa za monitoring i zavisnosti od droga, pri Sektoru za lekove i medicinska sredstva


U Narodnoj skupštini Republike Srbije počela je deveta vanredna sednica na čijem dnevnom redu je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama čiji je cilj prevencija zloupotrebe droga.

Poslanici razmatraju i Predlog zakona o ljudskim ćelijama i tkivima i Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa, a odlučivaće i o sudijama koji se prvi put biraju na tu funkciju.

U obrazloženju Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, navode se rezultati Nacionalnog istraživanja o stilovima života stanovništva Srbije iz 2014. godine po kojima je korišćenje psihoaktivnih supstanci i igara na sreću, upotreba ilegalnih droga zabeleženo kod osam odsto ukupne populacije starosti od 18 do 64 godine, i to 10,8 odsto kod muškaraca, odnosno 5,2 odsto kod žena.

Najčešće korišćena ilegalna droga među odraslom populacijom je kanabis, čija je upotreba bar jednom u toku života zabeležena kod 7,7 odsto ispitanika uzrasta od 18 do 64 godine. Konstatuje se da proizvodnja i krijumčarenje psihoaktivnih kontrolisanih supstanci u Srbiji predstavlja najdominantniji i najprofitabilniji oblik organizovanog kriminala.

Cilj izmenama i dopunama jeste prvenstveno unapređivanje sistema za rano upozoravanje o novim psihoaktivnim supstancama, zbog čega je jedna od novina zakona uspostavljanje grupa za monitoring droga i zavisnosti od droga, pri Sektoru za lekove i medicinska sredstva.

Novina Predloga zakona o presađivanju ljudskih organa je ta da se omogućava da svaki građanin Srbije bude potencijalni davalac organa, ukoliko se tome izričito ne usprotivi tokom života, odnosno ako se tome nije izričito usprotivio roditelj, supružnik, vanbračni partner ili punoletno dete umrlog.

Predlogom zakona o ljudskim ćelijama i tkivima definiše se koje zdravstvene ustanove mogu podneti zahtev za obavljanje poslova u toj oblasti, koji su uslovi koje banke ljudskih tkiva treba da ispunjavaju, a definiše se i registar davalaca matičnih ćelija.

Izvor: Vebsajt Kurir, 17.07.2018.
Naslov: Redakcija