Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Ako je u predlogu za izvršenje kao izvršni dužnik naznačena Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, izvršni poverilac dužan je da, pored računa izvršenja budžeta, naznači direktnog korisnika budžetskih sredstava zbog čijeg rada je nastalo potraživanje koje se namiruje i jedinstven broj korisnika javnih sredstava koji pripada tom direktnom korisniku budžetskih sredstava


Iako je prošlo tri godine od izmena člana 184. Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 55/2014), koje su sadržane i u članu 300. novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 i 106/2016 - autentično tumačenje), Odeljenju za prijem, kontrolu i unos osnova i naloga u Kragujevcu i dalje se često dostavljaju osnovi za prinudnu naplatu (rešenja/zaključci) u kojima je kao izvršni dužnik navedena samo Republika Srbija, bez označavanja direktnog korisnika budžetskih sredstava zbog čijeg rada je nastalo potraživanje.

Navedenim zakonskom Odredbom propisano je da: "Ako je u predlogu za izvršenje kao izvršni dužnik naznačena Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, izvršni poverilac dužan je da, pored računa izvršenja budžeta, naznači direktnog korisnika budžetskih sredstava zbog čijeg rada je nastalo potraživanje koje se namiruje i jedinstven broj korisnika javnih sredstava koji pripada tom direktnom korisniku budžetskih sredstava."

S tim u vezi, radi sprečavanja mogućnosti grešaka, smanjivanja nepotrebne administracije i troškova (jer se takvi osnovi vraćaju njihovim izdavaocima), a pre svega radi bržeg i efikasnijeg sprovođenja izvršnog postupka i naplate potraživanja izvršnog poverioca – Narodna banka Srbije još jednom podseća i ukazuje na dopis br. IX–1384/0/14 od 3. jula 2014. godine, kojim vas je Prinudna naplata obavestila o izmenama člana 184. tada važećeg Zakona o izvršenju i obezbeđenju i u prilogu dostavila Spisak direktnih korisnika budžeta Republike Srbije, s podacima koje treba navesti u predlogu za izvršenje, kao i Spisak jedinica lokalne samouprave, s podacima o broju računa izvršenja budžeta, nazivu jedinice, matičnom broju, jedinstvenom broju korisnika javnih sredstava i PIB–u.

Izvor: Vebsajt Advokatske komore Srbije, 16.05.2017.
Naslov: Redakcija