Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NACIONALNIM SAVETIMA NACIONALNIH MANJINA: Nacionalni saveti imaju zamerke na odredbe koji se odnose na kulturu i javno informisanje


Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina je korak napred u unapređenju položaja manjinskih zajednica u Srbiji, ocenio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Ružić je na okruglom stolu, na kojem je predstavljen nacrt zakona o pomenutim zakonskim izmenama i dopunama, istakao da je rad na poboljšanju položaja manjina obaveza svih.

On je podsetio na to da više od 13 odsto stanovnika Srbije čine pripadnici nacionalnih manjina, ističući da se radi na propisima o matičnim knjigama, službenoj upotrebi jezika i pisma, unapređenju vođenja posebnog biračkog spiska i drugim propisima.

Ove godine održaće se izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, ukazao je ministar i dodao da se teži poboljšanju pozicije nacionalnih saveta, smanjenju preterane politizacije i transparentnom finansiranju.

Ružić je rekao da očekuje konstruktivne predloge kako bi se zakon što pre našao pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Veoma je važno da se što pre unapredi vođenje biračkog spiska, koji će biti ažuriran i postati deo jedinstvenog biračkog spiska i zato pozivam sve pripadnike manjine da se upišu u poseban birački spisak i učestvuju u kreiranju politika koje se odnose na njihov položaj, podvukao je ministar.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM Milan Antonijević rekao je da ovo telo može dati pozitivnu ocenu o predloženim izmenama i dopunama, istakavši da akcioni plan za manjine i akcioni plan za Poglavlje 23 jasno stavlja pred Srbiju veliki broj obaveza.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio podvukao je važnost iskrene diskusije o poboljšanju položaju manjina, što je proces koji se nikada ne završava.

Šef Misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt rekao je da ljudska vrsta raste kroz toleranciju i inkluzivnost, naglasivši da veća prava manjine ne znače manja prava većine.

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal istakao je da će nova zakonska rešenja omogućiti svim stanovnicima da im Srbija postane dom.

On je ukazao na to da nacionalni saveti imaju zamerke na neke delove koji se odnose na kulturu i javno informisanje, ali da će nakon rasprave ovo biti zakon koji će olakšati put Srbije ka EU.

Izvor: Vebsajt Vlade, 16.04.2018.
Naslov: Redakcija