Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O OGRANIČENJU VISINE CENA OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA I ZAŠTITNE OPREME: Ograničenje se primenjuje na 36 proizvoda u trajanju od 30 dana


Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme ("Sl. glasnik RS", br. 30/2020), a na spisku se nalazi 36 kategorija proizvoda.

Kako se navodi u Odluci, radi sprečavanja poremećaja na tržištu ili otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja robom, nastalih usled širenja koronavirusa, ograničavaju se cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme tako da ne prelaze nivo cena koje su ti proizvodi imali na dan petog marta ove godine.

Ograničenje se primenjuje u trajanju od 30 dana, a na spisku su brašno od pšenice, hleb, jestivo ulje suncokretovo, beli šećer, so, voda, povrće i voće, zatim testenine, sveže meso i mesne prerađevine, riba.

Na spisku je, zatim, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano i sterilizovano), mleko u prahu, jogurt, kokošija jaja, dečija hrana, sapun, šampon, pasta za zube, deterdženti, rukavice (i odeća i pribor za odeću) od plastičnih masa.

Na listi su i pelene za decu i odrasle, maramice, ubrusi (u rolni i na komad), toalet papir, maske, plastične sa tekstilnim filterom, prekrivke, tekstilne za hiruršku upotrebu, hirurško odelo od papira, papirne maske, gumeno zaštitno odelo, gumene rukavice, hiruške i ostale.

Takođe, mere se odnose i na tekstilna hirurška odela, varikinu i ostale dezinfektante, asepsol, alkohol, i zaštitne naočare.

Izvor: Vebsajt Novosti, 16.03.2020.
Naslov: Redakcija