Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O PROGLAŠENJU BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2 ZARAZNOM BOLEŠĆU: Od privremene zabrane ulaska u Srbiju izuzeti su vozači teretnjaka prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju, posade teretnih brodova i osoblje vozova, kao i kabinsko osoblje vazduhoplova


Od privremene zabrane ulaska u Srbiju, prema Odluci o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2 zaraznom bolešću ("Sl. glasnik RS", br. 23/2020, 24/2020, 27/2020, 28/2020, 30/2020 i 32/2020), izuzeti su vozači teretnjaka prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju, posade teretnih brodova i osoblje vozova, kao i kabinsko osoblje vazduhoplova.

U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju on se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Srbije.

Odluka o zabrani se ne primenjuje ni na posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka.

U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Srbije ona se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Srbije u slučaju nizvodne plovidbe.

Takođe, izuzeto je osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima, kao i posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije.

Odluka se ne odnosi ni na lica koja su dobila dozvolu za ulazak u Srbiju i boravak ili tranzit kroz Srbiju od radnog tela Vlade Srbije koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, MUP-a i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Radno telo vlade odrediće uslove i ograničenja tranzita odnosno boravka lica kojima je data dozvola za ulazak u Srbiju.

Od zabrane ulaska u zemlju izuzeti su i humanitarni konvoji pod obaveznom pratnjom ugovorenom diplomatskim putem, akreditovani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članovi njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata vlade.

Takođe, zabrana se ne odnosi na strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji.

Inače, državljani Srbije i lica koji dolaze iz država odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske, Italije, Irana, Rumunije, Španije, Nemačke, Francuske, Austrije, Slovenije i Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Domaćim državljanima i licima koja dolaze iz drugih država, određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novim korona virusom SARS-CoV-2 u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).

Izvor: Vebsajt Novosti, 16.03.2020.
Naslov: Redakcija