Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Potrošači najviše reklamiraju belu tehniku i obuću


15. mart je Međunarodni dan potrošača, a oni su ga i ove godine dočekali sa istim pitanjem, da li su dovoljno zaštićeni? U vanrednim okolnostima sa kojima smo ovih dana suočeni - u vreme pandemije i kada pojedini trgovci koriste priliku da drastično podižu cene prehrambenih i medicinskih proizvoda, slogan ovogodišnje kampanje "Održivi potrošač" kojim se promoviše značaj očuvanja životne sredine, kao da je otišao u drugi plan.

Potrošači i dalje najviše reklamiraju obuću i belu tehniku, a to potvrđuje i Ida Rasimić, koja je nakon tri meseca došla od novog, ipak neispravnog uređaja do ispravnog, a tome je, kako kaže presudila njena upornost.

Ida Rasimić kaže: "Kupila sam sudo mašinu. Majstor je bio da pogleda i ustanovio da nije do mene krivica nego do transporta, izašli su mi kao firma u susret, ali tek posle tri meseca".

Što se bele tehnike tiče, postoji inicijativa iz Evropske unije da ti proizvodi budu kvalitetniji sa dužim vekom trajanja, što udruženja potrošača pozdravljaju i smatraju da je za sada kod proizvođača profit, jedini motiv.

Perica Bogdanović, serviser bele tehnike ističe: "Pouzdano znam da u svetu tehnike ne postoji roba za Balkan i roba za Evropu. Postoji roba te i te norme koju Evropa apsolutno ne želi ni da pokuša da proda, ali zbog cenovnog razreda on se nudi i prodaje na Balkanu. Mi kada vidimo da piše ime brenda na nekoj robi xy vrednosti kao i na robi kod nas i mi kažemo to je taj proizvod zašto to ne radi kao neki drugi. On zapravo radi apsolutno u normi i skladno sa tom normom, on je u tom i tom ne bih smeo da kažem kvalitetu, ali u toj i toj funkcionalnosti, efikasnosti".

U Asocijaciji potrošača Srbije napominju da velikog napretka u ostvarivanju prava potrošača nema, dok su primetni pomaci u zakonodavnom okviru.

"Svakoga dana se suočavamo sa situacijom da prodavci, trgovci, pružaoci komunalnih i ostalih javnih usluga nemaju toliko informacija i edukacije u oblasti zaštite potrošača", ističe Jovanka Nikolić iz Asocijacije potrošača Srbije.

Uprkos najavama, Nacrt zakona o zaštiti potrošača sa novinama, među kojima je i vansudsko rešavanje sporova, još neće ugledati svetlost dana, a kada će - zavisi od mnoštva okolnosti.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.03.2020.
Naslov: Redakcija