Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ALUMNI KLUB PRAVOSUDNE AKADEMIJE: Ustavnom sudu predloženo da obustavi izbor tužilaca


Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) zatražio je od Ustavnog suda donošenje privremene mere kojom bi se zaustavio postupak izbora 52 zamenika javnih tužilaca, koje je Državno veće tužilaca (DVT) predložilo parlamentu, a na osnovu spornog spiska koji je procureo u javnost pre zvanične sednice ovog tela na kojoj je odluka zvanično doneta.

Predlog za donošenje privremene mere, kao i ustavnu žalbu, podneo je član AKPA, učesnik konkursa, zbog povrede prava na pravičan postupak i prava na javnu funkciju pod jednakim uslovima.

- Pored toga što je postupak fingiran i unapred su se znali izabrani kandidati, ustavom zajemčena prava su povređena i zato što je razgovor sa kandidatom obavila komisija DVT, a ne DVT, kako je propisano zakonom, kao i zato što je DVT oslobodio polaganja testa sve kandidate koji su ocenjeni po prethodnom Pravilniku o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira ("Sl. glasnik RS", br. 80/2016) protiv kog je i sam Ustavni sud pokrenuo postupak utvrđivanja nezakonitosti. Odluka o predlogu 52 kandidata ne sadrži ustavnopravno prihvatljivo obrazloženje jer se navodi da je doneta "na osnovu podataka u koje je DVT imao uvid", pri čemu se ne znaju koji su to podaci, čime se izbegava mogućnost kontrole odluke, a ne sadrži ni obrazloženu odluku iz koje bi se videlo kojim se kriterijumima DVT rukovodio u situacijama u kojima je mnoštvo kandidata imalo najviše ocene - navodi se u saopštenju AKPA.

AKPA podseća da ni nakon mesec dana od sporne sednice 14. decembra, DVT nije objavio zapisnik sa sednice, a odbio je i da saopšti da li je i zašto bila protivpravno isključena javnost, zbog čega je u toku žalbeni postupak pred Poverenikom za informacije od javnog značaja, a što sve povećava nepoverenje javnosti u regularnost izbora javnih funkcionera.

Izvor: Alumni klub Pravosudne akademije, 17.01.2018.