Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA: DO KRAJA 2015. GODINE OčEKUJE SE IZMENA OVOG PROPISA, KAKO BI SE REšIO PROBLEM FINANSIRANJA JAVNIH MEDIJSKIH SERVISA


Model finansiranja javnih medijskih servisa koji će se primenjivati od 1. januara 2016. godine, a koji će podrazumevati i taksu koju će građani plaćati i određena sredstva iz budžeta, mogao bi da bude trajno rešenje, navode u Nemanjinoj 11.

Kako bi rešenje koje je predočio premijer o finansiranju javnih servisa bilo zakonski osnovano, do kraja 2015. godine Vlada Republike Srbije, a potom i Narodna skupština Republike Srbije, moraće da usvoje izmene Zakona o javnim medijskim servisima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 - dalje: Zakon). U izmenjenom Zakonu, kako se za sada razmišlja, kombinovani model finansiranja, po uzoru na pojedine evropske zemlje, neće biti vremenski ograničen.

Predsednik Vlade Republike Srbije odlučio je da će se RTS i RTV od 2016. godine finansirati delom iz takse koja neće iznositi više od 150 dinara, dok će istovremeno država izdvojiti iz budžeta još četiri milijarde dinara. Rešenje o načinu naplate takse se još utvrđuje, ali predstavnici RTS i dalje očekuju da će se ponovo naplaćivati uz račun za električnu energiju, ali ovoga puta kao sastavni deo računa.

Zakonom, usvojenim 2. avgusta 2014. godine, predviđeno je da država prestane da finansira javne servise i da se od 1. januara 2016. godine ponovo uvodi taksa, koja je Odlukom o visini takse za javni medijski servis za 2016. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 56/2015) već utvrđena na iznos od 500 dinara.

U kabinetu predstavnice OEBS za slobodu medija, Dunje Mijatović, ističu da se modeli finansiranja javnih servisa razlikuju od zemlje do zemlje, da zavise od troškova, ali i od političkih i zakonskih odluka. "Samim tim, ne možemo da komentarišemo konkretan način finansiranja bez adekvatne analize. Vitalna uloga javnih servisa je jedno od važnih pitanja slobode medije i o tome je razgovarano na sastanku premijera Srbije i Dunje Mijatović u Beogradu, u martu ove godine", napominju u OEBS.

Oni dodaju da je generalno stanovište predstavnice OEBS za slobodu medija o finansiranju javnih servisa, bilo dualno ili ne, jeste da treba da se obezbede stabilna sredstva za adekvatnu primenu onoga što je zadatak javnih servisa i da ne treba stavljati javne servise u poziciju koja bi mogla da ugrozi njihovu nezavisnost i profesionalizam.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da najava promene Zakona predstavlja ozbiljno ugrožavanje ideje javnog servisa i dalje prolongiranje uspostavljanja uslova za nezavisan rad ovih važnih institucija za društvo i građane.

NUNS i NDNV smatraju da je tragično što je propuštena cela godina da se izvrše sve pripremne aktivnosti za uvođenje pretplate, odnosno takse, i da se kroz široku društvenu akciju ukaže građanima da će oni svakako plaćati rad javnih servisa, svejedno da li direktno ili iz budžeta.

Izvor: Vebsajt Danas, B. Cvejić, 16.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija