Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU: Kazne za upotrebu pirotehničkih sredstava iznosiće od 50.000 do 100.000 dinara, za upotrebu vatrenog oružja od 100.000 do 150.000 dinara


Tokom leta zalutali metak na svadbi u Novom Sadu povredio je devojčicu, kada je mogla da ostane bez šake. U Čačku je desetogodišnjakinju zalutali metak umalo koštao života. Ta dva događaju inicirala su da Ministarstvo unutrašnjih poslova pooštri kaznenu politiku. Predlog zakona o izmenama Zakona o javnom redu i miru prošao je Vladu i upućen je u Narodnu skupštinu. Cilj je, kažu u MUP-u, da bude usvojen pre novogodišnjih praznika.

Polako se spremamo za novogodišnje i božićne praznike. To je vreme i za vatromete i petarde. Najčešće zbog buke, mnogi ih ne vole. One kojima su one praznik, ako ne znaju da ih koriste, mogu da povrede. Zbog lošeg kvaliteta, najčešće švercovana pirotehnika.

"Najčešće dolaze mladi, dolaze i mlađi od 18 godina ali i stariji. Dešavalo mi se da od moje radnje na 20 metara čovek na kutiji prodaje petarde. To je roba koja je uvezena na crno i stara po pet-šest godina, pa se dešava da pukne u ruci", kaže prodavac pirotehničkih sredstava.

Oni koji pirotehničkim proizvodima budu narušavali javni red i mir, Predlog zakona predviđa da će kazne plaćati duplo. Naime, umesto dosadašnjih od 10.000 do 50.000 kazna će biti od 50.000 do 100. 000, a za upotrebu oružja na javnom mestu, platiće od 100.000. do 150.000. Ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

"Pripadnici MUP-a imaju na raspolaganju razne policijske metode koje će u ovom slučaju koristiti, pre svega, mislim na znatno pojačanu patrolnu delatnost, ali i korišćenjem video-nadzora. Praksa je pokazala na primeru saobraćajne policije da kada nekog udarite po džepu, on će itekako voditi računa da li će dovoditi bilo koga u opasnost, a pogotovo decu", smatra državna sekretarka MUP-a Biljana Popović.

A ona, pokazuje praksa, najviše i stradaju. Kraj novembra, decembar i period posle Nove godine, periodi su u kojima hirurzi u Dečijoj klinici u Tiršovoj imaju najmanje jedan slučaj dnevno gde je dete povređeno zbog upotrebe pirotehnike.

"Tu mogu nastati povrede mekih tkiva i koštano-zglobnog sistema, to budu opekotine prvog i drugog stepena koji zahtevaju neki konzervativni tretman. Međutim kada je to dejstvo veće, mogu biti apsolutno opasne po život a mogu ostaviti i trajne posledice u smislu da ostanu bez nekog dela ekstremiteta", objašnjava Marko Benčić sa Univerzitetske dečje klinika u Tiršovoj.

Poslednjih godina pripadnici MUP-a oduzeli su nekoliko miliona raznih pirotehničkih sredstava, a svake sezone, samo u periodu novogodišnjih i božićnih praznika, bude zaplenjeno i kasnije uništeno više stotina hiljada.

Izvor: Vebsajt RTS, Milica Pujkilović, 15.10.2017.
Naslov: Redakcija