Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UREDBA O IZMENAMA I DOPUNAMA UREDBE O RAZVRSTAVANJU RADNIH MESTA I MERILIMA ZA OPIS RADNIH MESTA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA: Republički inspektori dobili zvanje samostalnog savetnika i veće zarade


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o razvrstavanju radnih mesta i merilima za opis radnih mesta državnih službenika ("Sl. glasnik RS", br. 42/2019) kojom je omogućeno da republički inspektori dobiju zvanje samostalnog savetnika i veće plate, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Unapređenjem u zvanje samostalnog savetnika i povećanjem koeficijenta, zarada inspektora iznosiće između 60.000 i 70.000 dinara, u zavisnosti od rezultata koje su pokazali u prethodnom periodu.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da će inspektori, kao što je i obećano, zbog složenosti posla dobiti viši status, a to znači i veće plate.

Vlada Republike Srbije na ovaj način još jednom pokazuje da u okviru reforme inspekcija želi da unapredi materijalni položaj i status inspektora, jer ljudi koji brinu o našem zdravlju, bezbednosti i okolini zaslužuju adekvatne uslove za rad, istakao je ministar.

On je ponovio da će Vlada učiniti sve da se poveća broj inspektora i unapredi oprema sa kojom rade.

Ružić je podsetio na to da je inspektorima u lokalnim i pokrajinskim inspekcijama prošle godine uvećan koeficijent za rad na terenu, što je stvorilo uslove da im plata bude povećana do 20 odsto.

Prema njegovim rečima, Srbija ima ukupno približno 4.000 inspektora, što nije dovoljno i što je četiri puta manje inspektora nego u EU, zbog čega će u narednom periodu prioritet biti zapošljavanje novih inspektora.

Vlada Republike Srbije je 5. aprila 2019. godine usvojila Akcioni plan za sprovođenje Nacionalnog programa za borbu protiv sive ekonomije za 2019. i 2020. u okviru koga je i mera koja predviđa dostizanje neophodnih ljudskih i materijalnih kapaciteta inspekcija i uvođenje novih kriterijuma za vrednovanje rada inspektora.

U postupku izrade Uredbe, sprovedene su konsultacije na svim nivoima vlasti, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uradilo je i "Funkcionalnu analizu republičkih inspekcija sa analizom kapaciteta".

Izvor: Vebsajt Vlade, 13.06.2019.
Naslov: Redakcija