Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Maksimalna brzina automobila na auto-putevima će biti povećana sa 120 na 130 kilometara na sat


Očekivanim usvajanjem Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, maksimalna brzina automobila na auto-putevima će biti povećana sa 120 na 130 kilometara na sat, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Taj Predlog zakona upravo je pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a stupiće na snagu dan posle objavljivanja u "Sl. glasniku RS", ako ga poslanici odobre.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima je poslednji put promenjen pre manje od dva meseca, krajem marta, ali ta izmena tada nije uneta.

Maksimalna brzina od 130 kilometara na sat je na auto-putevima dozvoljena i u Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji i drugim zemljama EU.

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima će pozitivno uticati na tranzitni saobraćaj kroz Srbiju, smatra Ministarstvo koje je navelo da je na auto-putevima u Srbiji 17 miliona više vozila nego pre tri godine.

Maksimalna brzina na ostalim vrstama puteva u Srbiji se ne menja, ali postoji mogućnost da se poveća dopuštena maksimalne brzine na pojedinim regionalnim putevima, kaže Ministarstvo koje navodi i da su predložene oštrije kazne za nasilničku vožnju.

Izvor: Vebsajt Kurir, 16.05.2018.
Naslov: Redakcija