Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Fond PIO ne vodi evidenciju prema vrsti dugovanja, ali ima obavezu da sprovodi izvršenje obustavom na penziji na način i u obimu utvrđenom rešenjem, ukoliko penzija već nije maksimalno opterećena


Nagomilani dugovi za struju, komunalije i telefon najčešći su razlozi zbog kojih Fond PIO obustavlja isplatu penzija, a na osnovu rešenja izvršitelja. U ovom trenutku sprovode se oko 23.000 obustava. U Fondu, međutim, naglašavaju da je reč o broju obustava, a ne broju penzionera, odnosno penzija, pošto jedan penzioner može imati jedno ili više izvršenja na primanju.

Fond PIO ne vodi evidenciju prema vrsti dugovanja, ali ima obavezu da, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje, 113/2017 - autentično tumačenje i 54/2019), sprovodi izvršenje obustavom na penziji na način i u obimu utvrđenom rešenjem, ukoliko za to postoje zakonske mogućnosti, odnosno ukoliko penzija već nije maksimalno opterećena.

- Ako je korisnik prezadužen i ne postoji mogućnost sprovođenja obustave po osnovu rešenja izvršitelja, filijala Fonda obaveštava izvršitelja o tome i odlaže se sprovođenje do daljeg, dok se ne steknu uslovi - kažu u Fondu.

Prema Zakonu, koji se primenjuje od 1. januara ove godine, izvršenje na penziji može se sprovesti do njene trećine. Ako ona ne prelazi iznos prosečnog čeka, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, može se sprovesti do njene četvrtine, dok se izvršenje na penziji čija visina ne prelazi najniži iznos može sprovesti samo do njene desetine.

- Do kraja prošle godine, Zakonom je bilo predviđeno da se obustava može sprovoditi do dve trećine penzije, odnosno do polovine ukoliko korisnik ima minimalnu penziju - kažu u PIO.

Kako ističu u Fondu, oni su u obavezi da sprovode izvršenje na način i u obimu utvrđenim odlukom izvršitelja. U slučaju da penzioneri imaju bilo kakve primedbe u vezi sa visinom mesečne obustave, ili na ukupan iznos duga, moraju se obratiti donosiocu odluke, odnosno izvršitelju.

Tek ukoliko u PIO fond stigne novi zaključak izvršitelja ili suda može nešto da se promeni, ali nikako to ne može da uradi samo na osnovu pritužbe oštećenog.

Svakog meseca izvršiteljima se izdaju hiljade potvrda o visini penzija i uverenja za osiguranike o tome da li su ili nisu u osiguranju. Fond ima obavezu da na zahtev izvršitelja obezbedi pristup podacima o dužniku kojima raspolaže, odnosno za koje vodi evidenciju.

Koliki je najviši i najniži iznos obustave penzije u Fondu ne vode evidenciju. Po sadašnjim propisima ukoliko penzioner ima prosečan ček u iznosu od 26.346 dinara može mu se skinuti oko 8.800 dinara, dok mu je do 31. decembra skidano nešto manje od 17.000.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 14.01.2020.
Naslov: Redakcija