Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O VRAĆANJU (RESTITUCIJI) IMOVINE CRKVAMA I VERSKIM ZAJEDNICAMA: Do kraja 2017. godine postupak "crkvene" restitucije trebalo da bude završen u više od 90% predmeta


Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) do sada je, restitucijom, vraćeno ukupno 52.871 hektar zemljišta i 47.433 kvadrata objekata, navode iz Agencije za restituciju.

Kako navode, SPC je vraćeno pravo svojine ili dato pravo svojine na drugoj odgovarajućoj imovini.

Po njihovoj proceni, do sada je vraćeno 45% oduzetih površina objekata, jer su u jednom broju zahteva kao površine objekata navođene površine samih parcela na kojima su se objekti nalazili, što u najvećem broju slučajeva nije ista površina.

"Ovo je posledica činjenice da zemljišne knjige nisu vodile podatke o površinama objekata, već samo površinama parcela (zemljišta), a zahtevi su postavljeni na osnovu podataka iz zemljišnih knjiga", navode u Agenciji za restituciju.

Neki od vraćenih objekata su poslovni prostori u Bulevaru kralja Aleksandra br. 17 i "dvorišna" zgrada, stanovi i poslovni prostori u Bulevaru kralja Aleksandra br. 20 u Beogradu, poslovni prostori na Terazijama 22, 13 stanova u zgradi na Studentskom trgu u Beogradu, poslovna zgrada u ul. Zmaj Jovinoj br. 4, u Novom Sadu.

SPC-u je vraćena zgrada "Preparandija" u Somboru, četiri poslovne zgrade u Sremskim Karlovcima, zgrada u Kraljevu a vraćena je i slika "Portret Mihajla Pupina", rad Uroša Predića.

Postupak "crkvene" restitucije, odnosno vraćanje oduzetog prava svojine na imovini crkvama i verskim zajednicama bi do kraja ove godine trebalo da bude završen u više od 90% predmeta, navode u Agenciji za restituciju.

Ovaj postupak sprovodi se u skladu sa Zakonom o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama ("Sl. glasnik RS", br. 46/2006).

Kad je u pitanju tzv. opšta restitucija, koja se sprovodi u skladu sa Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013, 142/2014 i 88/2015 - odluka US), vraćanje in natura bi trebalo biti privedeno kraju za oko godinu i po dana, dok bi ceo postupak opšte restitucije (koji je, uslovno govoreći, podeljen u dva stepena: naturalno vraćanje i obeštećenje) trebao biti okončan u periodu od pet do sedam godina.

Izvor: Vebsajt N1, Jovana Štetin, 15.01.2017.
Naslov: Redakcija