Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Zrenjaninski poslovni krug navodi da je obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije, na osnovu Zakona o privrednim komorama, neustavno i da predstavlja dodatno opterećenje za privredu


Obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije (PKS) za sve privrednike od 1. januara 2017. godine, neustavno je i predstavlja dodatno opterećenje za privredu, ocenjuju članovi "Zrenjaninskog poslovnog kruga – ZREPOK". Oni neće plaćati članarinu Privrednoj komori, niti žele da budu komorski članovi.

Članovi tog poslovnog kruga smatraju da privrednici sami najbolje prepoznaju sopstvene i zajedničke interese i samostalno treba da odlučuju da li će biti članovi organizacija i udruženja.

- Neustavno nametanje obaveze komorskog članstva i članarine predstavlja samo još jedno u nizu dodatnih opterećenja za privredu. Zbog toga najavljujemo da dobrovoljno nećemo plaćati ovu članarinu – ističe Steva Kočalka Predsednik ZREPOK-a.

Predsednik ZREPOK-a rekao je i da je njihov stav da ne žele da budu član nijednog udruženja na koje ih zakon primorava, a da način na koji su postavljeni kriterijumi o načinu određivanja i visini članarine - prihodi svake firme, ne može biti prihvaćen.

Visina komorskog doprinosa, prema novom Zakonu o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015), određena je na bazi bruto godišnjih prihoda privrednih subjekata.

- I to čak nije ni srazmerno. U istu ravan stavljena je firma sa prihodom od 2,5 milijardi dinara i stotinak zaposlenih, sa firmama koje imaju više desetina milijardi godišnjeg prihoda i nekoliko hiljada zaposlenih. Komorskim doprinosom je obuhvaćeno 26.000, od ukupno oko 104.000 registrovanih firmi. Projektovani budžet Privredne komore je za četiri puta veći od dosadašnjeg, tako da to nije nikakvo rasterećenje, već naprotiv dodatno, ne malo, opterećenje privrede - obrazložio je Kočalka.

Izvor: Vebsajt RTV i Blic, 14.12.2016.
Naslov: Redakcija