Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA: Delikt mišljenja ili bolja zaštita novinara


Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije su organizovali okrugli sto pod nazivom “Izmene Krivičnog zakonika: delikt mišljenja ili bolja zaštita novinara” u Press centru UNS-a.

Na okruglom stolu pored predstavnika UNS-a i NUNS-a učestvovali brojni predstavnici medija, civilnih društava i pravnici kao i predstavnici iz Ministarstva pravde i Ministarstva kulture i informisanja.

Rok za podnošenje primedbi na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, produžen je do 2. decembra 2021. godine, istaknuto je na samom početku konferencije.

Uvodnu reč imao je profesor Zoran Stojanović koji je radio na izmenama Krivičnog zakonika. On je tom prilikom izrazio iznenađenost zbog povezivanja izmena i dopuna sa deliktom mišljenja:

“Mi koji se bavimo Krivičnim pravom ne koristimo olako taj termin, on je bio tipičan za socijalističke sisteme. Nije dobro da se u Krivičnom zakoniku tako otvoreno opisuje delikt mišljenja. Mislim da ove izmene i dopune pružaju zaštitu ali se otvara pitanje da li je pojačana zaštita zaista nepotrebna”, izjavio je Stojanović.

Nakon profesora prisutnima se obratio Veran Matić koji je istakao da ANEM prati donošenje presuda i da se često dešava da se one razrešavaju na štetu novinara upravo zbog manjkavosti Krivičnog zakonika:

“Neki od naših kolega imaju stotine pretnji koje ne mogu biti procesuirane. Oni koji prete novinarima kao da su dobro proučili sudsku praksu kod nas i nalaze način da vešto saopšte svoje pretnje i izbegnu zakon”, ukazao je Matić.

Kolumnista Danas-a Marko Vidojković rekao je da novinari svakodnevno trpe uvrede, ali da su glavni problem otvorene pretnje.

“Ove izmene i dopune predviđaju da ako neko drskim ponašanjem značajno ugrozi spokojstvo lica od javnog značaja, počinilac se ima kazniti zatvorom do jedne godine. Taj počinilac mogu biti i ja zbog svog stila javnog zakona, a ključna stvar je napad na novinare koji se i dalje tretira kao laka telesna povreda. Najviše nas brine fizička ugroženost nas i naših članova porodice”, rekao je Vidojković.

Ispred NUNS-a govorio je predsednik udruženja Željko Bodrožić koji je ocenio da je neophodno razgovarati sa državom kako bi se položaj novinara unapredio.

“Odlično je što sedimo ovde i razgovaramo ali finale bi bilo da vidimo neke benefite. Nažalost, malo toga je vidljivo. Moramo da razgovaramo sa državom, koliko god to bilo teško… Neke stvari ne moraju da se stavljaju na papir nego se podrazumevaju”, izjavio je Bodrožić.

Konferencija je okončana sugestijama prisutnih koji su istakli da su izmene i dopune postojećeg KZ-a, ali da je još neophodnija njihova primena.

Izvor: Vebsajt Danas, Dimitrije Petrović, Iva Hadnađ, 09.11.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija