Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Nasilničkim ponašanjem smatraće se ako vozač ima više od dva promila alkohola u krvi, kao i ako vozi brzinom od 100 kilometra na čas van naselja ili 90 kilometra na čas u naselju. Za to će biti izricana kazna zatvora od 30 do 60 dana


Cilj Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima je da se smanji broj saobraćajnih nesreća u kojima najviše stradaju mladi, te je zbog toga rok važenja probne vozačke dozvole povećan na dve godine, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.

Za vozače koji su položili vozački ispit pre 19. godine taj rok može da bude i duži, rekao je Vladimir Rebić, navodeći da će mladim vozačima novi zakon zabranjivati da voze automobile koji imaju više od 80 kilovata.

Prema njegovim rečima, novim zakonom se na poseban način štite najmlađi putnici, a za decu stariju od tri godine dok ne dostignu visinu od 135 cm propisano je, kako je rekao, da u automobilu "sede na posebnom podmetaču".

Rebić je naveo da su povećane i kazne za nekorišćenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige, jer je utvrđeno da je broj saobraćajnih udesa u Srbiji isti kao u razvijenim zemljama, ali da su posledice, kako kaže, kod nas mnogo veće.

"Prema statističkim podacima, pojas na prednjem sedištu koristi se u 78 odsto slučajeva, što je mnogo manje nego u Evropi, dok se na zadnjem sedištu vezuje svega pet odsto putnika, što je nedopustivo. Policija nema mogućnosti da sankcioniše sve, zato je potrebna jaka kampanja i promena svesti kod građana", rekao je Rebić.

Direktor policije naglasio je da su novim zakonom predviđene duplo veće kazne za one koji sednu za volan pod dejstvom alkohola.

"Nasilničkim ponašanjem smatraće se ako vozač ima više od dva promila alkohola u krvi, kao i ako vozi brzinom od 100 kilometra na čas van naselja ili 90 kilometra na čas u naselju. Za to će biti izricana kazna zatvora od 30 do 60 dana", rekao je Rebić.

On je naveo da Predlog zakona propisuje kontrolu vozača na narkotike i naglasio da je to veoma skupo testiranje, zbog čega je pozvao sve lokalne samouprave da ulažu u bezbednost saobraćaja.

"Odgovorne lokalne samouprave kao što su Kraljevo, Kruševac, Čačak i Beograd su kupile uređaje za kontrolu narkotika kod vozača, to su veoma skupi uređaji, a jedno testiranje košta oko 20 evra", rekao je Rebić.

Izvor: Vebsajt RTS, 15.11.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija