Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Od 1. jula 2018. godine izmenjen je postupak i način ostvarivanja prava na odsustvo sa rada radi posebne nege deteta


Medijski gotovo nezapaženo prošla je vest da je od 1. jula 2018. godine promenjen način podnošenja zahteva za produženje porodiljskog bolovanja i odsustva s posla radi nege deteta. Toliko nezapaženo da je među brojnim porodiljama u Beogradu nastao potpuni haos, jer niko nigde nije objavio šta je sve sada potrebno od dokumentacije, gde se ta dokumentacija podnosi, kako izgledaju obrasci, koliko se čeka da komisija zakaže pregled (veštačenje) zdravstvenog stanja deteta, ali ni to da li će komisije kao i do sada, zasedati po opštinskim domovima zdravlja ili će postojati jedna centralna komisija za pregled svih porodilja u Beogradu.

U nastavku su rešene sve nedoumice u vezi sa tim šta vam je od dokumentacije potrebno, gde sve morate da idete i koji vam sve obrasci potrebni.

1. Komisija još uvek nije formirana, svi zahtevi od 1. jula su na čekanju

Kao prvo i najvažnije, svaka porodilja koja se sprema da zatraži produžetak porodiljskog bolovanja mora da se naoruža strpljenjem, ali i da zahtev za komisijski pregled preda mnogo ranije od isteka bolovanja. Koliko ranije, to nisu znali da kažu ni u Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu, jer, kako se nezvanično saznaje - Komisija za pregled (veštačenja) još uvek nije ni formirana, pa su svi zahtevi koji se predaju od 1. jula, još uvek na čekanju.

Takođe, iako se pojavila informacija da komisije više neće zasedati po opštinskim domovima zdravlja, već će sve beogradske porodilje ići na jedno centralizovano mesto, ona zvanično još uvek nije zaživela u praksi, jer komisije još uvek nema.

2. Zahtevi se više ne predaju u Vladetinoj ulici, već u 27. marta 43-45

Praksu da se zahtevi za produženje porodiljskog bolovanja predaju u Vladetinoj ulici u Beogradu, nakon čega ih preuzima opštinska komisija treba zaboraviti, pa iako lekari po domovima zdravlja upućuju porodilje na ovu adresu, ona je promenjena. Zahtevi za komisijski pregled sada se predaju u 27. marta 43-45, u prizemlju, u sobama 34 i 35. Dobra vest glasi: nema gužve i ne čeka se dugo. Druga dobra vest: žene koje rade na prijemu su više nego brze, uslužne i spremne da pomognu svakom informacijom.

3. Vodič: Šta vam je sve od dokumentacije potrebno i kojim redosledom gde ići

Ukoliko vaša beba zahteva dodatnu negu, ima zdravstvenih problema zbog kojih je neophodno da produžiti bolovanje ili postoji neki razlog da i po isteku prvih 12 meseci budete uz dete, morate prvo otići do pedijatra. Pedijatar vam daje uput za odlazak kod lekara specijaliste. Vodite računa da su termini za zakazivanja u državnim specijalističkim dečijim klinikama (Sokobanjska, Institut "majka i dete" i sl) prilično popunjeni, pa se nemojte čuditi ako vam pedijatar iz doma zdravlja zakaže prvi slobodan pregled teka za duže od mesec dana. Nakon pregleda lekara specijaliste, dobijate nalaz na kojem se nalazi preporuka/mišljenje za komisiju. 1. Taj nalaz lekara specijaliste obavezno iskopirajte. 2. Iščitajte zdravstvenu knjižicu (za svaki slučaj i vašu i bebinu). 3. Popunite obrazac ZPND i sve to odnesite da predate u 27. marta 43-45/soba 34 i 35.

4. Posle komisije potrebna su i ova dokumenta i novi obrazac NZ-PND

Sada morate da sačekate da vam komisija zakaže pregled/veštačenje. Koliko će to trajati, nažalost, u Gradskom sekretarijatu za zdravstvenu zaštitu nisu znali da odgovore. Ali, kada vam zakažu komisiju, jave gde da odete, završite pregled/veštačenje i od komisije dobijete pozitivnu preporuku za produženje porodiljskog bolovanja, tu se sve ne završava. Uz nalaz komisije, morate da spremite i doznake od lekara, kao i rešenje od vaše firme/kompanije i obrazac NZ-PND i sve to predajte ponovo u 27. marta 43-45 /soba 35.

Izvor: Vebsajt Telegraf, S. Jovanović, 13.07.2018.
Naslov: Redakcija