Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MIRNOM REŠAVANJU RADNIH SPOROVA: U nadležnost Agencije za rešavanje sporova trebalo bi da pređu i kolektivni radni sporovi u smislu minimuma procesa rada


Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova stupanje na snagu se očekuje do kraja 2017. godine. Agencija koja se bavi rešavanjem radnih sporova bi trebalo da dobije nova ovlašćenja, postane vidljivija, kao i efikasnija, rečeno je na javnoj raspravi u Novom Sadu.

Iako ta Agencija postoji desetak godina, do sada su zaposleni i poslodavci malo koristili njene mogućnosti.

Protekle godine Agencija je rešavala tek oko 1000 radnih sporova, za razliku od sudova koji su obrađivali čak 33 hiljade takvih postupaka. Da bi se situacija promenila, odlučeno je da se izmeni Zakon o mirnom rešavanju radnih sporova ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004 i 104/2009).

Takođe, u nadležnost Agencije trebalo bi da pređu i kolektivni radni sporovi u smislu minimuma procesa rada. Što se tiče poslodavaca i sindikalaca, i jedni i drugi kažu da im je u interesu da se što više sporova rešava pred Agencijom, umesto pred sudovima.

Iako složni u oceni da Agencija od sudova treba da preuzme glavnu ulogu u rešavanju radnih sporova, sindikati imaju i neke sugestije u vezi sa izmenama Zakona.

Javna rasprava traje do 20. juna, a u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja očekuju da izmene zakona stupe na snagu do kraja 2017. godine.

Izvor: Vebsajt RTV, Miroslav Zadrepko, 14.06.2017.
Naslov: Redakcija