Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOZI ZAKONSKIH REŠENJA U OBLASTI GRAĐEVINARSTVA I SAOBRAĆAJA


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obrazložila je u Narodnoj skupštini Republike Srbije 20 zakona iz oblasti saobraćaja i građevinarstva, kao i u vezi sa potvrđivanjem nekoliko međunarodnih sporazuma.

 Mihajlovićeva je istakla da su tri zakona posebno važna za građane – Predlog zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, Predlog zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti omogućiće da već u avgustu počne izgradnja stanova za pripadnike Vojske Srbije, MUP-a i drugih službi obuhvaćenih projektom, i to najpre u Vranju, Kraljevu i Nišu, gde su već spremne lokacije, podsetila je ona.

Mihajlovićeva je istakla da pomenuti zakon ne samo da će omogućiti rešavanje stambenog pitanja pripadnika snaga bezbednosti, već će pozitivno uticati i na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kako je objasnila, rešiće one probleme koji su preostali u oblasti građevinarstva, nakon uvođenja e-dozvole.

Prema njenim rečima, novi zakon će povećati pravnu sigurnost vlasnika nekretnina i ubrzati sve procedure u katastru, čime ćemo dobiti zakonski kompletno uređen sektor građevinarstva.

 Ona je dodala da će usvajanje izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima omogućiti da se maksimalna brzina na auto-putevima poveća sa 120 na 130 kilometara na čas, čime će se Srbija uskladiti sa velikim brojem država članica EU koje već imaju isto ograničenje.

Mihajlovićeva je rekla da su pred poslanicima, između ostalog, i tri zakona iz oblasti železničkog saobraćaja, zakon o putevima, izmene zakona iz oblasti drumskog saobraćaja, kao i Predlog izmena i dopuna Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama.

Ona je izrazila nadu da će poslanici prihvatiti predložene zakone, da će tome prethoditi kvalitetna rasprava i da će usvojena zakonska rešenja biti uspešno primenjivana.

Mihajlovićeva, pored ostalih, brani i tri zakona iz oblasti sprečavanja pranja novca, širenja oružja za masovno uništenje i finansiranja terorističkih organizacija.

Izvor: Vebsajt Vlade, 15.05.2018.
Naslov: Redakcija