Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Ministarstvo pravde očekuje pozitivno mišljenje Venecijanske komisije


Venecijanska komisija je bila u poseti Beogradu i to je uobičajena procedura, da evaluatori predloga promene Ustava u oblasti pravosuđa posete zemlju i razgovaraju sa svim bitnim činiocima. Članovi su imali 15 sastanaka u Srbiji, sa predsednikom Srbije i predsednicom Vlade Srbije, članovima Ministarstva pravde, predstavnicima Ustavnog suda, Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, kao i sa predstavnicima strukovnih udruženja i nevladinih organizacija, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je rekla da se od toliko ljudi samo nekolicina oglasila i da oni sada osporavaju autoritet Venecijanske komisije.

Na primedbe da su bivši članovi Venecijanske komisije učestvovali u pisanju Nacrta amandmana na Ustav RS, ministarka kaže da niko sa strane nije učestvovao u tom poslu, osim zaposlenih u Ministarstvu pravde.

"U samoj Evropi ne postoji ujednačen standard o tome kako treba da izgleda postupak izbora sudija i tužilaca, a kako sastav Visokog saveta sudstva, jer veliki broj evropskih zemalja takve savete i ne poznaje", objašnjava Kuburovićeva.

Ministarka veruje da će Venecijanska komisija, ukoliko se bude pridržavala svojih standarda, pozitivno oceniti mišljenje koje joj je dostavljeno, s obzirom na to da je svaki amandman koji je predložen u skladu sa preporukama koje su davane drugim državama.

Ona podseća da je još tokom javne rasprave o promeni Ustava rekla da će se poštovati mišljenje Venecijanske komisije, što je istakao i predsednik Srbije.

"To spada u njegovu nadležnost, imajući u vidu to da Narodna skupština Republike Srbije treba da usvoji predložene amandmane. Naš Ustav je vrlo krut i teško se menja, uz dvotrećinsku većinu, za šta treba da se saglase i predstavnici opozicije", kaže ona.

Na primedbe da je Venecijanskoj komisiji poslat predlog o kojem se uopšte nije govorilo tokom javne rasprave, u vezi sa izborom članova Visokog saveta sudstva sa kvalifikovanom većinom, ministarka odgovora da su pojedine zemlje u velikom problemu zato što je bilo nametnuto postojanje kvalifikovane većine.

"One su sada u blokadi jer ne mogu da obezbede većinu i da izaberu svoje članove Visokog saveta sudstva", kaže ona i dodaje da se to saznalo u toku javne rasprave.

Ministarka objašnjava da je akcionim planom za Poglavlje 23 jasno definisano šta treba da se radi u okviru ustavnih promena, a to je isključenje predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti iz sastava VSS.

"Sada tu sede pet sudija i pet istaknutih pravnika, koji se biraju od strane parlamenta. Time je postavljen balans", kaže ona.

Izvor: Vebsajt RTV, 14.05.2018.
Naslov: Redakcija