Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RUDARSTVU I GEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA: Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu traži povlačenje Predloga zakona iz skupštinske procedure


Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) zahteva od Vlade Republike Srbije da iz skupštinske procedure hitno povuče  Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje smatra neustavnim, jer ostavljaju mogućnost da država, po sopstvenom nahođenju, i formalno suspenduje pravni poredak Srbije prilikom pregovora sa stranim investitorima.

Kako su naveli u saopštenju, predloženim izmenama ostavljena je mogućnost da država zaključi tzv. investicioni sporazum sa investitorom u projekat eksploatacije, kojim bi se bliže uredili "odnosi povodom izgradnje nedostajuće infrastrukture, zaštite životne sredine, prava preče kupovine proizvoda u korist domaćeg prerađivača, fiskalne i pravne pogodnosti u vezi projekta…".

RERI podseća predlagača ovih izmena da Srbija ima svoj ustavni i pravni poredak i propise koji regulišu i oblast životne sredine i fiskalne obaveze svih fizičkih lica i pravnih subjekata na teritoriji Republike Srbije, te da se te obaveze i propisi ne mogu derogirati bilo kakvim donošenjem novih propisa "pogodnijim" po investitora, a sve u zavisnosti od toga koga država u ovim situacijama proceni kao podobnog za ovakve olakšice.

"Na ovaj način, teoretski je moguće da država povlašćenog investitora oslobodi od obaveze pribavljanja saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu u projektima u kojima je njeno pribavljanje po osnovu Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu ("Sl. glasnik RS", br. 135/2004 i 88/2010) neophodno. Takođe, zamisliva je situacija u kojoj se investitoru ovakvim sporazumom omogućava da umesto po zakonom propisanoj stopi od 20 odsto, PDV obračunava po povlašćenoj stopi od npr. pet odsto ili porez na dobit po stopi od 10 umesto 15 odsto. Mi smo se već susretali sa situacijama gde država stranim investitorima, na primer u Zrenjaninu ili Boru, dozvoljava pogodnosti različitih vrsta, mimo svakog komercijalnog i racionalnog objašnjenja, ali bi ovakvim izmenama zakona ova praksa bila legalizovana i zapravo postala pravilo u ponašanju države, što je i pravno i tržišno neprihvatljivo", izjavio je ovim povodom advokat Jovan Rajić, predsednik UO RERI-ja.

Ukoliko Vlada Republike Srbije ipak iz procedure ne povuče sporne izmene, a zakon u ovoj formi bude usvojen u Narodnoj skupštini, RERI ističe da će odmah po njegovom stupanju na snagu, Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti onih odredbi koje smatra neprihvatljivim i protivustavnim.

Izvor: Vebsajt Danas, 13.04.2021.
Naslov: Redakcija